Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 27 FEB

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Relletje tussen Britse en Franse ex-kolonies over toekomstige Afrikaanse eenheidsmunt

Logo Business AM
Economie

17/01/2020 | Julie Putseys | 2 min leestijd

Op 22 december kwamen Ivoriaans president Alassane Ouattara en zijn Franse tegenhanger Emmanuel Macron overeen om de FCA te hervormen. Maar die unilaterale beslissing schoot in het verkeerde keelgat bij de andere landen van ECOWAS. - EPA-EFE/LEGNAN KOULA.

De Afrikaanse koloniale breuklijnen lichten opnieuw op. Een eenzijdige beslissing van de oude Franse kolonies over de modernisering van de koloniale munt schiet bij de vroegere Britse kolonies in het verkeerde keelgat.

De landen van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (WAEMU) riepen op 22 december af, in samenspraak met Frans president Emmanuel Macron, dat de Franc des Colonies Françaises d’Africa (FCA), de oude koloniale munt, vervangen zal worden door de ‘eco’.

Dat schoot bij de oude Britse kolonies – Nigeria, Ghana, Gambia, Liberia en Sierra Leone – in het verkeerde keelgat. Samen met de landen van de WAEMU – Guinea-Bissau, Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal en Togo – hadden ze namelijk in juni beslist om een eenheidsmunt te lanceren onder de koepel van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). De aankondiging van de WAEMU over de FCA hadden ze niet zien aankomen.

Verkiezingskoorts

Vermoedelijk drukte de Ivoriaanse president Alassane Ouattara de beslissing van WAEMU door om in oktober met de borst vooruit de verkiezingen te kunnen domineren. De FCA is dan ook niet bepaald populair. Ze werd oorspronkelijk in 1945 gelanceerd om de import vanuit de koloniën naar Frankrijk te vergemakkelijken en is de laatste koloniale munt die nog in gebruik is.

Maar het is niet zomaar een kwestie van gekrenkte trots door het gebrek aan communicatie. Neteliger is de beslissing om voor de eco een vaste wisselkoers te kiezen, gekoppeld aan de euro. En dat de Banque de France instaat voor de convertibiliteit. Vooral Ghana is hier fervent tegenstander van. President Nana Akufo-Addo sprak zich al een paar keer uit voor een vlottende wisselkoers. Verder twijfelen de landen aan de kunde van Frankrijk om in te staan voor de convertibiliteit als de reserves in Afrikaanse handen terechtkomen.

Lees ook: Acht Afrikaanse landen moderniseren koloniale munt

Source: CNBC


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton
quote greta thunberg

Ik zal de cijfers over klimaatverandering blijven herhalen tot jullie dat ook doen.

Klimaatactiviste Greta Thunberg in Davos
Zo gezegd: Satya Nadella

Milieubewustzijn moet een factor zijn in groeiplannen van bedrijven. Zoniet komt het kapitalistische en economische stelsel van de VS in gevaar.

Satya Nadella, CEO van Microsoft
Quote van de dag van Bloomberg

Als president van de Verenigde Staten zal ik de East Room van het Witte Huis inrichten als landschapskantoor. En ik zal daar bij het team zitten. Het Oval Office zal ik enkel gebruiken voor wat officiële momenten – en nooit om te tweeten.

Mike Bloomberg, Democratisch kandidaat-president