Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Acht Afrikaanse landen moderniseren koloniale munt

Logo Business AM
Markten

22/12/2019 | Emmanuel Vanbrussel | 2 min leestijd

Een verkoper in Abidjan (Ivoorkust) telt zijn munten in CFA-francs. De munt krijgt volgend jaar een nieuwe naam. - EPA

Acht landen in het westen van Afrika hebben met Frankrijk beslist de CFA-frank ingrijpend te hervormen. De naam van de munt verandert in eco.

Dat heeft de Ivoriaanse president Alassane Ouattara aangekondigd in aanwezigheid van zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron.

De ‘Franc des Colonies Françaises d’Afrique’ stamt uit 1945 om de import vanuit de koloniën naar Frankrijk te vergemakkelijken. Over de hervorming werd sinds zes maanden onderhandeld tussen Frankrijk en de acht landen van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie: Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee-Bissau, Mali, Niger, Senegal en Togo.

‘We hebben over een hervorming van de CFA-frank beslist met drie grote veranderingen, waaronder de naamsverandering en de stopzetting van de centralisering van 50 procent van de reserves van de Franse schatkist’, verklaarde Ouattara op een persconferentie op de tweede dag van een bezoek van de Franse president aan Ivoorkust. Derde wijziging: Frankrijk gaat zich terugtrekken uit de bestuursinstanties waarin het aanwezig was.

Macron sprak van zijn kant van een belangrijke ‘historische hervorming’. ‘De eco zal het daglicht zien in 2020, ik ben erover verheugd’, verklaarde de Franse president.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton