Acht Afrikaanse landen moderniseren koloniale munt

Acht landen in het westen van Afrika hebben met Frankrijk beslist de CFA-frank ingrijpend te hervormen. De naam van de munt verandert in eco.

Dat heeft de Ivoriaanse president Alassane Ouattara aangekondigd in aanwezigheid van zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron.

De ‘Franc des Colonies Françaises d’Afrique’ stamt uit 1945 om de import vanuit de koloniën naar Frankrijk te vergemakkelijken. Over de hervorming werd sinds zes maanden onderhandeld tussen Frankrijk en de acht landen van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie: Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Guinee-Bissau, Mali, Niger, Senegal en Togo.

‘We hebben over een hervorming van de CFA-frank beslist met drie grote veranderingen, waaronder de naamsverandering en de stopzetting van de centralisering van 50 procent van de reserves van de Franse schatkist’, verklaarde Ouattara op een persconferentie op de tweede dag van een bezoek van de Franse president aan Ivoorkust. Derde wijziging: Frankrijk gaat zich terugtrekken uit de bestuursinstanties waarin het aanwezig was.

Macron sprak van zijn kant van een belangrijke ‘historische hervorming’. ‘De eco zal het daglicht zien in 2020, ik ben erover verheugd’, verklaarde de Franse president.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20