Release ‘The Batman’ twee jaar uitgesteld door bioscoopsluitingen

De filmstudio Warner Bros. schudt zijn hele line-up door elkaar. ‘Dune’ komt pas volgend jaar uit, ‘The Batman’ schuift twee jaar op en de première van ‘Shazam! 2’ zal pas voor 2023 zijn.

James Bond heeft niet alleen veel invloed op de Britse onderwereld, ook de filmindustrie heeft hij in zijn greep. Toen studio MGM maandag aankondigde dat de nieuwste film ‘No Time To Die’ zou uitgesteld worden van november naar april volgend jaar, besloot de tweede grootste cinemaketen Cineworld om al zijn 663 bioscopen in de VS en het VK te sluiten. 45.000 jobs zijn daardoor onzeker.

Die beslissing zet dan weer een cascade aan andere zaken in gang en dat dwingt Warner Bros. om zijn planning te herbekijken. Eerst besliste de studio om de sciencefictionfilm ‘Dune’ uit te stellen van december dit jaar naar oktober volgend jaar en later schoof het ook de release van ‘The Batman’ op naar maart 2022.

Derde keer uitstel

Dat is slecht nieuws voor de stripheldenfilm, die al twee keer vertraging opliep door corona. Vanaf januari lagen de opnames drie maanden stil nadat het coronavirus zijn opmars begon te maken en toen de productie hervatte, bleek in september dat hoofdrolspeler Robert Pattinson Covid-19 had opgelopen, waardoor de opnames opnieuw moesten stilgelegd worden. Ondertussen wordt er opnieuw gefilmd in het VK. De bedoeling is om de opnames af te ronden op het einde van dit jaar.

De beslissing van Cineworld galmde na in de hele bioscoopwereld. De aandelen van alle grote cinemagroepen gingen stevig onderuit maandag. AMC crashte 11 procent, Cinemark ging zelfs 17 procent in het rood en Marcus Theaters verloor 6 procent. In België deed Kinepolis er 11 procent af en ook schermenleverancier Barco ging 7 procent lager.

Dit verandert aan de planning van Warner Bros.:

  • ‘Dune’: 1 oktober 2021
  • ‘Matrix 4’: 22 december 2020
  • ‘The Batman’: 4 maart 2022
  • ‘The Flash’: 4 november 2022
  • ‘Shazam! 2’: 2 juni 2023
  • ‘Black Adam’: geen datum meer
  • ‘Minecraft’: geen datum meer
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20