Regering steunt verlenging solden tot midden februari

Het lijkt er sterk op dat de wintersolden met twee weken zullen worden verlengd, tot en met 14 februari. Het voorstel dat werd ingediend in de Kamercommissie Economie, krijgt de steun van de bevoegde ministers en staatssecretaris, zo kondigen zij dinsdag aan.

Minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne, minister van Zelfstandigen en Kmo’s David Clarinval en staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker steunen het voorstel, nadat het een positief advies heeft gekregen van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO.


Die Raad stelt onder meer vast dat een verlenging van de soldenperiode ‘geen oplossing zal bieden voor alle problemen, maar wel kan helpen zorgen voor extra verkoop van de resterende voorraden en bijgevolg voor inkomende cashflow’, zo staat in zijn advies. ‘Het feit dat men twee extra weken zou mogen verkopen onder de benaming ‘solden’, zou een gunstig psychologisch effect kunnen hebben op het consumentenvertrouwen.’


De Raad benadrukt in zijn advies ook dat de standaard soldenperiode van één maand niet op de helling mag komen te staan. Zo’n verlenging moet een uitzondering blijven. Normaal gezien zal er woensdag over het wetsvoorstel van regeringspartij MR gestemd worden in de commissie Economie van de Kamer.


‘Door de wintersolden met twee weken te verlengen, zullen veel handelaren hun stock kunnen verkopen’, stelt minister Dermagne in een persbericht. ‘Ik denk dat de verlenging van de periode waarin op koopjes wordt gejaagd ook een goede zaak is voor de gezondheidssituatie. Door de verlenging van de soldenperiode worden piekmomenten vermeden.’ Minister Clarinval zegt zich ervan bewust te zijn dat de verlenging van de solden niet alle problemen zal oplossen voor de handelaars, maar voegt toe dat de maatregel ‘het mogelijk zal maken om extra steun in te voeren voor sectoren die deze steun hard nodig hebben’.


Staatssecretaris De Bleeker voegt toe dat de verlenging ook goed is voor de consumenten. ‘Zij zullen voor langere tijd en in alle veiligheid kunnen profiteren van aantrekkelijke kortingen. Het verlengen van de soldenperiode maakt het ook mogelijk om de drukte in de winkelstraten te spreiden’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20