Regering-Biden wil transparant zijn over 9/11: FBI geeft geheime documenten vrij

In de aanloop van de twintigste verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001, hebben de Amerikaanse autoriteiten aangekondigd dat ze bepaalde geheime dossiers opnieuw zullen onderzoeken. Waarschijnlijk zal er nieuwe informatie aan het licht komen die verborgen is gebleven voor het grote publiek. 

Hoewel het een van de campagnebeloften was van Joe Biden, waren er 1.800 overlevenden van de aanslagen van 11 september nodig om hem tot actie aan te zetten.

Enkele dagen geleden hebben ze de Amerikaanse president verzocht om niet deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheden van volgende maand, tenzij hij bepaalde informatie bekendmaakt over de steun die de terroristen die de aanslagen hebben gepleegd destijds hebben verkregen. Ze willen dat de FBI bekendmaakt wat de Amerikaanse politiedienst weet over hoe de Saoedische regering de vliegtuigkapers financierde – direct of indirect.

“Zo snel mogelijk” openbaar maken

Maandag kondigde het ministerie van Justitie aan dat het een nieuw onderzoek zal instellen naar de dossiers inzake de aanslagen van 11 september. Er werd echter niet gespecificeerd of deze elementen betrekking hadden op de rol die de Saoedische autoriteiten hebben gespeeld. Wel zal dit volgens het ministerie leiden tot het openbaar maken van informatie die tot nu toe geheim is gehouden.

“De FBI zal deze informatie geleidelijk aan bekendmaken en zo snel mogelijk”, klinkt het bij het ministerie van Justitie.

Ook Joe Biden heeft gereageerd op het nieuws. “Zoals ik tijdens mijn campagne heb beloofd, streeft mijn regering naar de hoogste mate van transparantie die de wet toelaat”, zei de Amerikaanse president in een verklaring. “Daarom juich ik het besluit van het ministerie van Justitie van vandaag toe.”

Biden had tijdens zijn campagne namelijk aangekondigd dat hij zijn uiterste best zou doen om overlevenden en nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen van 11 september meer informatie te bieden over de documenten die de regering bewaart, terwijl zijn voorgangers regelmatig veiligheidsredenen hadden aangevoerd om ze geheim te houden.

Niet genoeg?

Eind vorige week hekelden overlevenden en nabestaanden dat de nieuwe president zijn belofte niet was nagekomen. Zijn ze tevreden met de aankondiging van het ministerie van Justitie? Volgens Brett Eagleson, die zijn vader verloor op 11 september en die de belangen verdedigt van vele families van slachtoffers van de aanslagen, niet.

“Het ministerie van Justitie en de FBI hebben al drie jaar de tijd gehad om de dossiers te ‘herzien’ en kunnen onmiddellijk de documenten vrijgeven, met inbegrip van integrale rapport van de FBI uit 2016 over het jarenlange onderzoek van het bureau naar Saoedische overheidsagenten waarvan ‘bekend is dat ze aanzienlijke bijstand hebben verleend’ aan de kapers, alsook telefoongegevens en getuigenverklaringen”, zei hij aan CNN.

Het ministerie van Justitie zei maandag dat de FBI onlangs een onderzoek heeft afgesloten naar de mensen die de kapers van 11 september mogelijk hebben geholpen. Overlevenden en familieleden van de slachtoffers verwachten met klem te worden ingelicht over de bevindingen van het onderzoek, evenals over die van een onderzoek uit 2016 naar de rol van Saoedi-Arabië.

In het onderzoek van de 9/11-commissie, dat in 2004 werd afgesloten, werd het waarschijnlijk geacht dat door de Saoedische regering gefinancierde liefdadigheidsinstellingen de terreuraanslagen hadden gesteund. Maar er werden geen bewijzen gevonden voor rechtstreekse overheidsfinanciering. Vijftien van de negentien aanvallers bij de aanslagen van 9/11 waren Saoedische staatsburgers, en het meesterbrein Osama bin Laden was in Saoedi-Arabië geboren. De Saoedische regering heeft steeds de beschuldigingen ontkend dat ze bij de aanslagen betrokken was.

(am)

Meer
Lees meer...
Markten