Facebook brengt zijn eerste film uit: een controversiële documentaire over 9/11

Facebook werkt aan een eigen filmproductie. De socialemediagigant gaat een documentaire, The Outsider, over 9/11 als preview uitzenden op zijn platform voor een handvol dollars. Een paar dagen voor de lancering veroorzaakt de film al controverse.

De informatie is onthuld door de Amerikaanse nieuwssite Axios. Op donderdag 19 augustus zal Facebook de film The Outsider via een live-evenement op zijn platform in première laten gaan. De uitzending begint om 20.00 uur (oostelijke tijd in de VS, d.w.z. 2.00 uur in de nacht van 19 op 20 augustus in België).

De film zal beschikbaar zijn in alle landen waar de betaalde live-evenementfunctie van het sociale netwerk beschikbaar is. De documentaire zal met andere woorden bekeken kunnen worden in ongeveer 100 landen. Om er toegang tot te krijgen, moet je 3,99 dollar (ongeveer 3,4 euro) vooraf betalen.

Facebook zal het evenement binnenkort op zijn platform gaan promoten. Het sociale netwerk verzekert dat het geen inkomsten uit de film zal halen. Het bedrijf heeft ook toegezegd dit tot 2023 te doen voor alle andere betaalde evenementen die het in de toekomst zal uitzenden. Tot dan is het de distributeur van de film – in dit geval het bedrijf Abramorama voor The Outsider – die de prijs bepaalt.

“Wanneer we een bijdrage introduceren, zal het minder zijn dan de 30 procent die Apple en anderen nemen,” kondigde Marc Zuckerberg vorige maand aan.

Opgetogen regisseurs

Steven Rosenbaum, co-regisseur van The Outsider met Pamela Yoder, zei dat hij verheugd was dat zijn film als eerste kon profiteren van het nieuwe streamingsysteem van Facebook. Tot nu toe bood het platform al exclusieve streaming shows en betaalde live evenementen aan. Maar een filmpremière is een primeur.

Hierdoor zal Facebook meerdere markten over de hele wereld kunnen bereiken zonder dat lokale overeenkomsten nodig zijn.

“Tot deze film, moesten we een internationale distributeur vinden om individuele uitzendingen en bioscoopdeals te regelen. Toen we eenmaal voorbij de grote Engelssprekende markten waren, zou het niet de moeite waard zijn geweest. Zonder Facebook zouden alle middelgrote en kleinere markten dit nooit hebben gezien,” vertelde Rosenbaum aan Axios.

De film zal in september in geselecteerde bioscopen en via on-demand streaming te zien zijn.

Over wat gaat The Outsider?

Afgezien van het feit dat het een nieuwe manier van uitzenden introduceert, zal The Outsider waarschijnlijk een buzz creëren vanwege de inhoud. Het is een documentaire over de bouw van het National 9/11 Memorial and Museum, het museum dat is opgericht als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 in New York.

De twee filmmakers ontmoetten de vele mensen achter de opening van dit museum. De inhoud van hun documentaire is nog vrij onbekend, maar het voornaamste doel is de “Disneyficatie” van 9/11, waartoe het gedenkteken zou hebben bijgedragen, aan de kaak te stellen.

Verantwoordelijken van het museum noemden de film “lasterlijk”. “Het bekijkt het museum door een zeer specifieke ideologische lens die wij niet delen,” vertelde woordvoerder Lee Cochran van het museum aan de NY Daily News.

Het filmmakersduo heeft al gereageerd op kritiek dat het museum alles wat over het onderwerp wordt gezegd “censureert en controleert”. Rosenbaum zei dat zijn film “over vrije meningsuiting, open debat en discussie” ging.

(NS, bzg)

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten