FBI voerde in maart recordaantal achtergrondcontroles bij vuurwapens uit

De FBI heeft in maart het hoogste aantal achtergrondcontroles bij de aankoop van een vuurwapen uitgevoerd dit jaar. Wapenverkoop zat overigens al in de lift. Ongeveer vier en een half miljoen Amerikanen werden in totaal aan een doorlichting onderworpen. Dat meldt CNN.

Dat aantal vertegenwoordigde volgens de FBI een stijging van 36 procent ten opzichte van februari.

Meer dan twee miljoen van die controles hadden volgens de National Shooting Sports Federation (NSSF) betrekking op nieuwe wapenaankopen. Deze brancheorganisatie van de wapenindustrie vergeleek de FBI-cijfers over de achtergrondcontroles met de effectieve wapenverkoopcijfers.

Het best verkochte semi-automatisch pistool in maart was trouwens de Glock G19.

Aangescherpte wapenwetgeving

Volgens Mark Oliva, woordvoerder van de NSSF, was de dreiging van een aangescherpte wapenwetgeving de katalysator voor de verkoopgolf van afgelopen maand.

De NSSF-gegevens tonen aan dat de verkoop van vorige maand alleen werd overtroffen door de geschatte 2,3 miljoen wapens verkocht in maart 2020. Toen zorgde de berichtgeving over de aanstormende pandemie ervoor dat Amerikanen massaal aan het hamsteren sloegen. Onder meer toiletpapier en kogels waren toen de meest gegeerde producten.

‘Het is duidelijk dat de verkoop van vuurwapens in maart werd ingegeven door oproepen van politici om hele soorten vuurwapens te verbieden en verstrengde wapenwetten in te voeren’, aldus Oliva.

Verwacht verzet van Republikeinen

Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben vorige maand een paar wetsvoorstellen aangenomen die de achtergrondcontroles voor alle wapenverkopen zouden verruimen.

Republikeinse senatoren zullen zich naar verwachting verzetten tegen de maatregelen. Deze voorstellen hebben de steun van alle 50 Democraten en ten minste 10 Republikeinen in de Senaat nodig om de vereiste, filibuster-proof meerderheid te krijgen, zodat president Biden ze kan ondertekenen. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20