Reddit-gebruiker achter hausse GameStop aangeklaagd voor marktmanipulatie

Keith Gil, bekend als u/DeepFuckingValue op Reddit en Roaring Kitty op YouTube, moet voor de rechter verschijnen voor de rol die hij heeft gespeeld bij de hausse van het aandeel van de gamewinkelketen GameStop.

Een groep aanklagers sleept Gil voor de rechtbank voor de rol die hij heeft gespeeld bij de opmerkelijke rally van GameStop in januari. Het aandeel van de gamewinkelketen schoot toen op enkele dagen omhoog van ongeveer 40 dollar tot bijna 350 dollar. Vandaag is het aandeel ongeveer 45 dollar waard.

Een valse persona

Volgens de aanklacht heeft Gil zich schuldig gemaakt aan marktmanipulatie. ‘De beklaagde heeft voor zichzelf een persona gecreëerd waarbij hij de indruk wekte dat hij weinig tot geen kennis had van de financiële markten. Dat terwijl hij werkt voor een verzekeringsmaatschappij en enkele certificaten op zak heeft’, klinkt het.

Die verzekeringsmaatschappij, Massachusetts Mutual Life Insurance Company, is ook een van de beklaagden. In de aanklacht staat dat MassMutual moest voorkomen dat Gil over het aandeel sprak. ‘Doordat MassMutual dat niet gedaan heeft, heeft Gil een leger van particuliere beleggers via sociale media kunnen aanzetten om het aandeel van GameStop te kopen’, klinkt het.

‘Analyse was niet bedoeld voor beleggers’

Gil betwist de beschuldigingen aan zijn adres. In een geschreven getuigenis van de Reddit-gebruiker staat te lezen dat slechts 529 mensen zijn geabonneerd op zijn YouTube-kanaal en dat hij niet meer dan 550 volgers op Twitter heeft. In video’s op zijn kanaal deed hij uit de doeken waarom hij dacht dat het aandeel van GameStop ondergewaardeerd was.

Voorts benadrukt Gil in die getuigenis dat zijn advies nooit bedoeld was voor beleggers. ‘Ik heb mijn analyses gepubliceerd om met andere mensen van gedachten te wisselen’, luidt de verdediging.

Volgens enkele advocaten is Gil zelfs daarmee over de schreef gegaan. ‘Het is een strafbaar feit voor mensen met bepaalde certificaten op zak om informatie over aandelen te delen waarvan ze weten dat die misleidend of fout is’, aldus een van de aanklagers.

Voorts staat er in de aanklacht dat Gil Reddit heeft misbruikt om een rally op gang te brengen. ‘Hij heeft via sociale media actief mensen geronseld om het aandeel te kopen’, klinkt het. Volgens de aanklagers heeft hij dat bewust gedaan om schade te berokkenen aan bepaalde financiële instellingen. Een van de aanklagers, Christian Iovin, is naar eigen zeggen veel geld verloren door de acties van Gil.

Om 18 uur (Belgische tijd) is er overigens een hoorzitting op Capitol Hill waarbij de CEO’s van Reddit, Robinhood, Melvin Capital en Citadel en Gil aanwezig zullen zijn.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20