Recordjaar voor IMAX ondanks opmars van streaming

IMAX Corporation boekte in 2019 een winst van 1,035 miljard dollar aan de box office. Dat is een record.

Nog nooit was IMAX’ winst aan de box office zo hoog. Bizar, want de ticketverkoop van de traditionele cinema’s nam de voorbije jaren net een duik. De opkomst van streamingdiensten zoals Netflix en Disney+ hebben die neergang veroorzaakt.

Maar de cinema’s van IMAX, met hun veel grotere schermen, lijken immuun aan die kwaal. ‘We zijn het bewijs dat er niet noodzakelijk verliezers hoeven te zijn’, stelt Rich Gelfond, CEO van IMAX aan CNN Business. ‘Het zegt veel dat ons beste weekend, toen Avengers: Endgame in première ging, ook het het weekend was van de finale van Game of Thrones.’

Of nog zo’n voorbeeld: Spider-Man: Far From Home was een enorm succes voor IMAX in hetzelfde weekend dat Netflix het nieuwe seizoen van Stranger Things aftrapte.

‘Samen cultuur ervaren’

Gelfond stelt dat de ‘innige en meeslepende manier van storytelling’ mensen over de streep trekt om toch uit hun zetel te komen en naar de cinema te gaan. ‘Zelfs in het tijdperk van streaming en mobile willen mensen bijeenkomen op grote evenementen om samen cultuur te ervaren. Wij brengen hun dat.’

Verwacht wordt dat de ticketverkoop voor Star Wars: The Rise of Skywalker de box office van IMAX de resterende dagen van 2019 nog stevig zal spekken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20