Russisch bedrijf wil 2,5 miljard euro van streamingplatform Twitch

Rambler Group, het derde grootste internetbedrijf van Rusland, beweert dat Twitch onrechtmatig games van de Engelse Premier League heeft gestreamd.

Twitch, een onderdeel van de techgroep Amazon, is een site waarop gamers in video laten zien hoe ze een spel spelen. In het jargon heet dat streamen. Geïnteresseerden kunnen dan volgen hoe anderen het spel spelen en hoe ze eventueel zelf hun manier van spelen kunnen veranderen.

Rambler, dat in Rusland de exclusieve rechten heeft op de Engelse voetbalcompetitie, beweert nu dat zijn rechten tussen augustus en november 36.000 keer geschonden zijn doordat Twitch games van de competitie uitzond.

Het vraagt een schadevergoeding van 180 roebel (2,5 miljard euro) en probeert het platform in heel Rusland te blokkeren. Rusland is de derde grootste gebruiker van Twitch.

‘Geen waarschuwing’

Julianna Tabastaeva, de advocaat van Twitch, zegt dat Twitch ‘gebruikers alleen maar toegang geeft tot het platform en niet kan instaan voor de inhoud van de uitzendingen’. ‘We hebben al het mogelijke gedaan om geen overtredingen te maken, ondanks het gebrek aan officiële waarschuwing van Rambler’, klinkt het.

‘We starten een rechtszaak tegen Twitch om onze exclusieve rechten te beschermen en we zullen blijven vechten tegen illegale uitzendingen’, zegt Rambler-CEO Mikhail Gershkovich. Rambler kocht de rechten op de Premier League dit jaar voor drie jaar.

Tijdelijke ban

Amazon, de eigenaar van Twitch, kocht ook dit jaar de rechten op enkele Premier League-matchen in het Verenigd Koninkrijk voor drie jaar.

De zaak komt op 20 december voor de rechtbank van Moskou. In tussentijd vroeg de rechter een tijdelijke ban op Premier League-uitzendingen via Twitch.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20