“De economie van de eurozone lijkt op weg naar een recessie en heeft nu al negatieve rentevoeten. Ik heb vorig jaar tijdens een speech die ik in Brussel gaf voor zulk scenario gewaarschuwd en dacht even dat ik onmiddellijk uit de zaal zou worden geëscorteerd. Feit is dat dit nu wel het scenario lijkt dat er aan zit te komen.”
Dat heeft Danielle DiMartino Booth donderdag gezegd in het programma Squawk Box op de Amerikaanse zakenzender CNBC. De econome werd er gevraagd naar een reactie op de benoeming van de Française Christine Lagarde tot voorzitter van de ECB.
DiMartino Booth is een gerenommeerd commentator die zelf 9 jaar als adviseur werkte voor de Federal Reserve of Dallas. Ze is ook de auteur van ‘FED up’. In dat boek legt ze uit wat de gevolgen waren van de goedkoop geld-politiek van de FED. In december 2008 besliste de Amerikaanse centrale bank om de rente tot nul te laten dalen en onbeperkt geld beginnen te drukken. Een piste die later ook door de Europese Centrale Bank werd gevolgd.
Welke middelen houdt Lagarde nog over bij volgende recessie?
Naast de mogelijke politisering van de centrale bank waarschuwde DiMartino Booth voor de weinige middelen die Lagarde in haar nieuwe rol overhoudt, nu de Europese economie een groeivertraging kent.
“De economie van de eurozone lijkt op weg naar een recessie en heeft nu al negatieve rentevoeten. Ik heb vorig jaar tijdens een speech die ik in Brussel gaf voor zulk scenario gewaarschuwd. Ik dacht even dat ik onmiddellijk uit de zaal zou worden geëscorteerd. Feit is dat dit nu wel het scenario lijkt dat er aan zit te komen.
De diepe banden die de Duitse en Chinese economie de voorbije jaren hebben gesmeed hebben waren lange tijd zeer voordelig voor de [Duitse] productie-gigant. Maar vandaag is het de grootste economie van de eurozone die het blok naar beneden trekt.
Het is zeer onrustwekkend om Duitsland te zien afglijden
Wanneer we de voorbije jaren spraken over de zwakke Europese economie, dan bedoelden we de landen in de periferie. Het is zeer onrustwekkend om Duitsland te zien afglijden, terwijl de rest van het continent wordt meegesleurd.
Wanneer de recessie een feit wordt, is er nog erg weinig dat een centrale bank kan doen. Welk verschil maakt het voor een zakenman wanneer de rente op minus 0,4% staat en de centrale bank beslist ze verder te laten dalen tot minus 0,5%? Dit soort maatregelen lijkt me zeer zwak. Erger nog, ze zijn schadelijk voor het Europese bankensysteem, dat het al erg te verduren heeft gekregen. Kijk maar naar de aandelenindex van de Europese bankensector.”