Slim gekoeld is perfect gedronken

De laatste weken was het heet, soms te heet. Niet iedereen heeft een perfecte wijnkelder om al het lekkers dat die kelder rijk zou kunnen zijn te bewaren. Met dat heet weer staat uw wijn thuis al snel te warm. En ook restaurants of bars weten niet meteen hoe hun wijn koel te houden.

Het is echt vreselijk om een te warme rode wijn te moeten drinken. Die wordt meteen heel stroperig in de mond. Helemaal niet de smaakbom vol fruit die je vaak kan verwachten en dat is doodzonde als het om een goede fles wijn gaat. Nu ja, slechte flessen drinken wij niet op. Laat ons concluderen dat te warme wijn altijd doodzonde is.

Je kan wijn snel even koelen door ze in de koelkast te zetten, maar ideaal is dat niet steeds. QelviQ komt met iets nieuw op de markt. De wijnkoeler die zelf de juiste temperatuur bepaalt voor je wijn en een constante temperatuur aanhoudt: de ‘Personal Sommelier’. Twee vliegen in één klap, kan je dat noemen. Of doe er nog een derde vlieg bij… niet meer klungelen met water, ijs en grote servetten om alles weer droog te maken. Voor de traditionelen is dit mogelijks te vernieuwend, maar dit lijkt ons toch eerder handig.

‘Ask QelviQ’

Hoe werkt dat? QelviQ is eerst en vooral een handige app: ‘Ask QelviQ’. Ook zonder wijnkoeler kan je de app downloaden en gebruiken. De database zit bomvol gegevens. Negen jaar geleden startten de oprichters met een idee om een toestel te maken dat bomvol ‘intelligentie’ zou zitten toen ze samen op een terras in Italië van een wijn trachtten te genieten, maar deze veel te warm geserveerd vonden. Vandaag hebben ze een afgewerkt product op de markt gebracht én hebben ze vooral 300.000 druiven in hun database zitten. Tal van sommeliers hebben meegewerkt om een database aan te leggen, met voldoende informatie over de druiven, wijnen en regio’s.

Je scant je wijn met je telefoon, net zoals op Vivino, en je krijgt een productfiche voorgeschoteld met smaakbeleving, pairing suggesties qua eten en wat algemene info over de wijn. Anders dan bij Vivino is dit geen netwerk-app, waarbij de informatie door andere gebruikers in de app wordt gezet. Dat levert niet altijd accurate informatie op want er is niet meteen een kwaliteitscontrole op de informatie. Bij QelviQ is de informatie samengesteld op basis van sommeliers en wijnbouwers die kennis hebben aangeleverd om in de app te bewaren.  

De wijnkoeler zelf

Over naar het technologische aspect, de koeler zelf. De ideale temperatuur voor de specifieke wijn die je hebt gescand verschijnt in je app. Je zet je fles in de koeler en hoort een soort klik onderaan waar de fles de sensor raakt. De sensor moet in verbinding met de fles staan om de fles op de ideale temperatuur te brengen en te houden. Zodra je de fles in de wijnkoeler hebt gezet, begint deze de temperatuur naar beneden te halen als de fles te warm is. Stel: je hebt een wijn die 22 graden is en deze moet 16 graden worden, dan heb je een uurtje de tijd nodig om de fles op ideale drinktemperatuur te krijgen. Als je zelf een graad meer of minder wil dan kan je dat handmatig instellen. Is je ideale temperatuur zoals je deze hebt ingesteld bereikt, dan blijft de wijnkoeler de wijn op die temperatuur behouden. Een gewone ijsemmer gaat blijven doorkoelen waardoor je wijn op een bepaald moment te koud wordt. Zet je een rode wijn gewoon op tafel, dan zal die warmer worden door de omgevingstemperatuur en naarmate de tijd vordert te warm worden. De ‘Personal Sommelier’ biedt daar een oplossing voor.

QelviQ biedt 2 verschillende soorten koelers aan. De ‘Personal Sommelier’ heeft meer functionaliteiten dan de ‘Speed Cooler’ en is verbonden met de app die aangeeft op welke temperatuur je de wijn moet krijgen. De ‘Speed Cooler’ wordt niet verbonden met de app en blijft doorkoelen. Dit is eerder een toestel om je wijn snel koel te krijgen zonder dat er een ijsemmer aan te pas komt. Mensen zonder grote wijnvoorraad of die last minute een fles kopen en niet te lang willen wachten om deze te drinken hebben hier iets aan. De ‘Speed Cooler’ koelt 2,5x sneller dan een gewone koelkast en je kan deze ook meenemen op je terras met een batterij die anderhalf uur meegaat. Daarna moet je die terug inpluggen om opnieuw tot koelen over te gaan.

Minder evident op grote schaal

Voor het koelen in de ‘Personal Sommelier’ heb je wat meer geduld nodig. Je moet er dus op tijd aan denken dat je de fles in de koeler zet om er op een bepaald tijdstip ook van te kunnen genieten. Voor grootschalig gebruik is dat minder evident. Je hebt niet gauw 6 van dit soort toestellen staan. In horecazaken is dat nog wel mogelijk, maar de zaak moet de keuze maken of ze dat de investering waard vindt. Om rode wijnen niet te warm te laten worden kan dit handig zijn, maar dan mag je al niet te veel aanbod hebben. Voor horeca is een wijnkoelkast nog altijd een betere investering om voldoende flessen op een goede temperatuur te bewaren.

Deze toestellen werken op basis van elektriciteit. Idealiter zet je de koeler op je aanrecht of de kast waar een stopcontact dichtbij is. Wanneer je de koeler aanzet geeft die een blazend geluid, wat tijdens je diner met kaarslicht voor twee mogelijk storend kan zijn. Maar er is aan de romantiek gedacht, of gewoon aan degenen onder ons met gevoelige oren. Er is een deksel om de koeler mee af te sluiten waardoor je bijna geruisloos je wijn op temperatuur kan laten komen.

Voor elk temperament een kleur

Dat er liefde in QelviQ is gestoken is overduidelijk. Lange tijd is er geïnvesteerd in de technologie. De wijnkoeler werd ontwikkeld door een team van ingenieurs uit Nederland. Elke wijnfles is anders, heeft een andere dikte, een andere vorm en toch moet de sensor deze allemaal kunnen detecteren of moet elke fles in de koeler passen. Ook het oog wil wat. Designmatig stelt QelviQ niet teleur. Hoewel dit product eerder aan de grote kant is en wat plaats inneemt, is er nagedacht om met een elegant ontwerp te komen. QelviQ komt voorlopig in drie kleuren: zwart, rood, wit. Voor elk temperament een kleur.

Het fijne aan de app is dat ze gratis te downloaden is en je meteen je eigen privésommelier in huis hebt. Je kan alle flessen uit je wijnvoorraad scannen en je online wijnkelder aanleggen. Zo hou je alles handig bij. Er is ruimte om zelf notities toe te voegen, mocht je graag bijhouden waar de wijn jou aan doet denken of waar je ze precies kocht. De app zelf geeft daarenboven ook een hele uitleg over de wijn. Een personal sommelier, de naam waardig.

Laat het lot de positieve afsluiter beklinken… als je plots op een terras terecht komt en je snakt naar dat glas ‘Rosso di Montalcino’ op een mooie 16 graden en je krijgt dat geserveerd op 20 graden, dan heb je niets anders dan te roepen: waar is de wijnkoeler? Ik ken een perfecte koeler!

Meer
Wijn Insider