Qatar: “De Taliban-regering erkennen is niet onze prioriteit”

Mutlaq Al-Qahtani, gezant van de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, zei tijdens het Global Security Forum (GSF) in Doha dat de erkenning van de nieuwe regering in Afghanistan geen prioriteit is. “We moeten ons toespitsen op de aanpak van humanitaire kwesties”, klonk het. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Al-Qahtani riep tijdens zijn toespraak andere landen op om de gesprekken aan te knopen met de Taliban als de feitelijke autoriteit van Afghanistan. Tegelijk drong hij er bij de Taliban op aan om zich als een verantwoordelijk staatshoofd te gedragen en het recht van vrouwen om te werken en van meisjes om naar school te gaan, te eerbiedigen.

De rol van Qatar

“We denken dat de erkenning van de Taliban-regering momenteel geen prioriteit is”, zei de Qatarees dinsdag. “We moeten op dit moment prioriteit geven aan humanitaire hulp, onderwijs, vrije doorgang voor reizigers.”

De opmerkingen van Al-Qahtani zijn zeker niet onbelangrijk. De gesprekken tussen de Taliban en de westerse mogendheden verlopen namelijk in Qatar. De Arabisch emiraat wordt ook beschouwd als een van de landen met invloed op de Islamitische beweging. Qatar speelt dus een belangrijke diplomatieke rol bij de internationale gesprekken.

De medewerker van de minister van Buitenlandse Zaken zei ook dat er enkel vooruitgang geboekt kan worden als de overgangsregering “meer samenwerking, medewerking en bijstand” krijgt. Hij voegde er wel aan toe dat Afghanistan moet toewerken naar een inclusieve regering, waar de Afghanen “over hun toekomst beslissen.”

Economische crisis

Het is intussen ruim twee maanden geleden dat de Taliban Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, hebben veroverd. De Taliban-regering heeft inmiddels aangedrongen op betrekkingen met andere landen om een catastrofale economische crisis te helpen afwenden. Mohammad Daoud Sultanzoy, de burgemeester van Kaboel, zei eind september nog dat miljoenen inwoners in een situatie van hongersnood dreigen terecht te komen.

Op dit moment ziet het er niet naar uit dat de Taliban willen afwijken van de strenge sharia-wetgeving. Sinds de heropening van de middelbare scholen zijn enkel jongens nog welkom om les te volgen. VN-organisatie Unesco heeft intussen opgeroepen tot “een spoedige heropening” van middelbare scholen voor meisjes in Afghanistan.

Meer