PVDA herschikt pionnen en MR krijgt “progressief front”

Wie dacht dat politieke dynastieën enkel bestaan bij de klassieke partijen, vergist zich. Want een echte stamboekcommunist schuift door: Sofie Merckx, de dochter van Amada-leider (de voorloper van de PVDA) en boegbeeld van Geneeskunde voor het Volk Kris Merckx, schopt het bij de PTB-PVDA tot fractieleider in de Kamer.

  • Tot nu toe was die functie voor Raoul Hedebouw, maar hij is Peter Mertens opgevolgd als partijleider. En omdat de PVDA met Jos D’Haese (Vlaams Parlement), Germain Mugemangango (Waals Parlement) en Marc Botenga (Europees Parlement) allemaal mannen als boegbeelden heeft, was het ook wel tijd voor een vrouw: Merckx dus.
  • De van oorsprong Antwerpse is tot vandaag nog twee dagen in de week dokter voor het Volk in Charleroi, waar ze ook gemeenteraadslid is: ze is dus perfect tweetalig. Ook handig voor een federaal fractieleider.
  • De MR krijgt een progressieve vleugel, of dat wil Denis Ducarme u doen geloven.
  • Al twee dagen is Ducarme, ooit tegenkandidaat van Georges-Louis Bouchez (MR) geweest om het voorzitterschap van de Franstalige liberalen, aan het aankondigden dat hij “een progressief front” gaat vormen binnen de MR.
  • Dat leidt in de Franstalige pers tot een paar stevige reacties. Immers: Ducarme stond en staat nu niet bepaald bekend binnen zijn partij als “de linkervleugel”. Maar door het vertrek van Jean-Luc Crucke naar het Grondwettelijk Hof, ziet Ducarme blijkbaar een gat in de markt.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.