Raoul Hedebouw is nieuwe PVDA-voorzitter

Raoul Hedebouw is met 94,1 procent van de stemmen verkozen tot de nieuwe voorzitter van de PVDA. Hij volgt Peter Mertens op. Hedebouw was de enige kandidaat.

Peter Mertens is niet langer de voorzitter van PVDA. Na 13 jaar de partij te leiden geeft hij de fakkel door aan Hedebouw. Hij wordt de nieuwe voorzitter met 94,1 procent van de stemmen achter zijn naam. Hij was weliswaar de enige kandidaat om Mertens op te volgen.

Fractieleider

Hedebouw was tot nu actief als nationaal woordvoerder en als fractieleider voor de partij in het federaal parlement. “Als nieuwe voorzitter zal ik vooral het gezicht zijn van een sterke en verenigde ploeg. Eén vinger kun je breken, maar vijf vingers maken samen een vuist. Bij ons is er geen postjesstrijd, maar klassenstrijd”, zei hij zondag.

Hij haalde ook uit naar extreemrechts dat op verschillende plaatsen in Europa de kop opsteekt “om de werkende mensen nog meer te verdelen.” “We moeten resoluut het ‘wij’ opnieuw vooropstellen. Het wij van de werkende klasse”, klonk het.

Actie voeren

Tot slot riep hij de vakbonden op om actie te voeren voor meer koopkracht. De partij verzette zich eerder al tegen de loonsverhoging van 0,4 procent. De partij vindt dat veel te weinig. PVDA heeft voornamelijk kritiek op de winst die naar de aandeelhouders stroomt, “terwijl de werkende klasse met minder tevreden moet zijn.” Hij noemde daarbij “socialisme 2.0” als alternatief voor het kapitalisme.

“De economie zal draaien om te voldoen aan de behoeften van de mensen, en niet voor de winst’, aldus Hedebouw. “Een samenleving waarin onze wetenschappers onderzoek kunnen verrichten met het oog op het welzijn van de mens, en niet in het belang van de raden van bestuur van enkele multinationals. Een samenleving waarin echte ecologische planning tot stand wordt gebracht, gebaseerd op de behoeften van de mensen en op de draagkracht van de natuur.”

Meer