Premier Zweden: “Vragen om toe te treden tot de NAVO zou de veiligheidssituatie in Europa destabiliseren”

Uit een enquête van het onderzoeksbureau Demoskop eerder deze maand bleek dat een meerderheid van Zweden te vinden is voor een lidmaatschap van de NAVO. Maar volgens de Zweedse premier Magdalena Andersson is het nu niet het moment om een lidmaatschap aan te vragen.

Door de oorlog in Oekraïne uiten almaar Zweden zich als een voorstander van een toetreding tot de NAVO. Volgens een bevraging van Demoskop is 51 procent van de Zweedse bevolking voor een lidmaatschap. Een maand geleden, voor de Russische inval in Oekraïne, was slechts 42 procent van de respondenten daar een voorstander van.

Finse bevolking wil ook tot NAVO toetreden

Kans dat Zweden binnenkort een aanvraag zal indienen om toe te treden tot de NAVO is weliswaar klein. Volgens Andersson is het nu niet het moment om een lidmaatschap aan te vragen. “Dit zou de veiligheidssituatie in Europa destabiliseren en voor nog meer spanningen zorgen”, zei ze dinsdag.

Niet alleen in Zweden uiten meer en meer burgers zich als een voorstander van NAVO-lidmaatschappij. Ook in Finland gaan er meer en meer stemmen op om toe te treden tot de alliantie. Een peiling van de Finse openbare omroep Yle toonde vorige week aan dat 53 procent van de Finnen voorstander is van zo’n lidmaatschap. Dat was de eerste keer ooit dat een meerderheid van de Finnen “ja” stemde op de vraag of hun land lid moet worden van de NAVO.

Rusland dreigt

Het zullen hoe dan ook cijfers zijn die de Russische dictator Poetin niet graag ziet. Rusland heeft de afgelopen jaren al meermaals gewaarschuwd voor de “zware politieke en militaire gevolgen” van een Zweedse en Finse toetreding tot de alliantie. Poetin is er als de dood voor dat de NAVO zijn greep in Oost-Europa vergroot. Dat is ook één van de voornaamste redenen waarom er nu een oorlog aan de gang is in Oekraïne.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20