Jobrapport wijst op voorzichtige afkoeling arbeidsmarkt: een welgekomen geschenk na forse taal Powell

De stemming op de Amerikaanse markten was de voorbije dagen volledig omgeslagen nadat de Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat forsere renteverhoging niet zijn uitgesloten. Er zijn nu wel voorzichtige signalen dat de arbeidsmarkt aan het afkoelen is.

Waarom is dit belangrijk?

Jerome Powell is een havik geworden. Hij heeft iedereen gewaarschuwd dat hij zeker niet klaar is met het verhogen van de rente. De fout ligt bij een economie die nog steeds te veerkrachtig is en de inflatie niet meer omlaag brengt.

In het nieuws: De markten waren al een tijdje aan het slabakken, maar Jerome Powell kwam en leverde de genadeslag. De vrees voor een agressiever rentebeleid bracht een verkoopgolf op gang. Die werd nog meer aangewakkerd door bezorgdheden over de bankensector in Californië.

Terugblik: Jerome Powell sprak woensdag en donderdag klare taal voor het Congres.

  • Met een strijdvaardige toon had Jerome Powell al geprobeerd de markten te kalmeren, die volgens hem door hun goede prestaties de inflatie aanwakkeren. Tot nu toe zonder succes.
  • Maar nu heeft Wall Street ingezien dat de inflatie niet daalt zoals verwacht. De fout ligt bij de kerninflatie, die net als in Europa weerstand biedt of zelfs weer stijgt. In de VS daalde de inflatie van 6,5 procent in december naar 6,4 procent in januari. De kerninflatie daalde van 5,7 procent naar 5,6 procent.
  • Jerome Powell was zeer expliciet en verschoof het paradigma: een grotere stijging van de rente, met een hogere en langere piek.
  • Wall Street verwacht nu dat de volgende renteverhoging 0,5 procent zal bedragen, in plaats van de eerder verwachte 0,25 procent. De rentepiek zou 5,75 procent of zelfs 6 procent moeten bedragen. Een piek die tot de eerste helft van 2024 zou kunnen aanhouden.

Lichte afkoeling arbeidsmarkt

Jobrapport: Het jobrapport van het ministerie van Arbeid lijkt te wijzen op lichte afkoeling van de arbeidsmarkt.

  • Eerst het “slechte” nieuws: er zijn vorige maand 311.000 jobs bijgekomen, tegenover de verwachte 225.000 extra jobs.
  • MAAR: de werkloosheidsgraad steeg van 3,4 procent naar 3,6 procent. Economen rekenden voor februari op een stabiel percentage.
  • Voorts wijst een lager dan verwachte stijging van de lonen ook op een bescheiden afkoeling van de arbeidsmarkt.

Vraag is of dat alles voldoende zijn om een renteverhoging met 50 basispunten tegen te houden. Voorbeurs leek een positieve opening van Wall Street in de maak, maar de indexen doken na het luiden van de openingsbel alsnog lager.

Recessie nodig?

Het risico: Hoe dan ook lijkt een milde recessie noodzakelijk om de inflatie tot bedaren te brengen. Deze wordt nu verwacht in het derde en vierde kwartaal van 2023, en kan aanhouden tot in het eerste kwartaal van 2024.

  • Powell beloofde echter dat hij de volgende cijfers goed in de gaten zou houden, waaronder het rapport over de consumptieprijsindex voor februari, dat volgende week uitkomt.
  • De situatie is enigszins anders in Europa, waar een recessie niet aan de orde is. Maar ook hier is de inflatie gestagneerd en biedt de kerninflatie weerstand. De energiecrisis is omgeslagen in een voedselprijzencrisis. Nu keren alle grondstoffen terug naar het niveau van voor de crisis. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat de inflatie daalt. De ECB zou de mist ingaan als het haar Amerikaanse tegenhanger blindeling zou volgen.

(nd/ns)

Meer