Europese Unie werkt aan grotere zelfvoorziening in cruciale grondstoffen

De Europese Commissie overweegt de introductie van doelstellingen om de Europese Unie op een zelfvoorzienende manier toegang te bieden tot grondstoffen die cruciaal zijn voor een duurzame en digitale transitie. Afhankelijk van de individuele producten zouden daarbij cijfers tot 30 procent naar voor kunnen worden geschoven. Dat heeft Peter Handley, topman van de divisie Grondstoffen bij het directoraat Interne Markt van de Europese Commissie, tegenover de nieuwssite Euractiv gezegd.

Waarom is dit belangrijk?

In september kondigde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, de lancering van de Critical Raw Materials Act aan. Dat initiatief moet Europa voor de productie van belangrijke goederen - zoals windturbines, autobatterijen of smartphones - minder van China afhankelijk maken. “We moeten voorkomen dat Europa, zoals bij olie en gas, opnieuw in een afhankelijke positie terecht komt”, waarschuwde von der Leyen. “De Europese Unie zal daarvoor een aantal strategische projecten in de toeleveringsketen - van winning tot raffinage, verwerking en recyclage - aanwijzen.”

Sterkere positie tegenover leveranciers: De Europese Commissie werkt terzake momenteel aan het opstellen van een wetgeving die naar verwachting tijdens het eerste kwartaal van volgend jaar zal worden ingediend.

  • Peter Handley zegt dat het voorstel doelstellingen zal bevatten om de Europese zelfvoorzieningsgraad voor specifieke grondstoffen te verhogen.
  • De aard van de materialen, sectoren en productiefases zullen daarbij volgens Peter Handley bepalen naar welke percentages van zelfvoo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20