Banken in de uitverkoop op de beurs door Californische zorgen

In navolging van hun Amerikaanse sectorgenoten krijgen de grote Europese banken deze ochtend rake klappen op de beurs. Maar is dat wel terecht?

In het nieuws: Paniek over de Amerikaanse financiële instellingen Silvergate Capital en Silicon Valley Bank doet beleggers naar de uitgang vluchten.

De cijfers: Vrijwel alle grote Europese banken, zoals KBC, BNP Paribas, ING en Deutsche Bank, lieten deze ochtend koersverliezen rond 4 à 5 procent zien.

De aanjagers: Twee Californische banken veroorzaken wereldwijde schokgolven op de beurzen.

  • De cryptovriendelijke bank Silvergate Bank van Silvergate Capital (Californië) kondigde gisteren aan dat ze al haar financiële activiteiten stopt en de terugbetaling van depositohouders in gang heeft gezet. Resultaat: de financiële instelling dook 42 procent lager.
  • Silicon Valley Bank kondigde dan weer een kapitaalverhoging aan om grote verliezen op te vangen. Onder meer durfinvesteerders hebben door de hogere rente moeite om schulden te herfinancieren, waardoor de kwaliteit van het leningenboek van de bank flink onder druk is komen te staan. Adviseurs raden klanten aan om hun geld bij de bank weg te halen. Silicon Valley Bank moest gisterenavond 60 procent prijsgeven.

De grote vraag: Analisten stellen zich wel vragen of Europese banken wel over dezelfde kam geschoren mogen worden als de Amerikaanse.

  • “Het probleem van veel Amerikaanse banken is dat ze tijdens de pandemie zichzelf hebben volgeladen met obligaties die door de hogere rente nu zakken. Alleen hebben ING en ABN Amro dit probleem niet, maar ze dalen toch met 4-5 procent”, merkt Robbert Manders, analist bij IG, op.

Silicon Valley

Wat verder opvalt: Ook Sofina, de holding van de familie Boël, ontsnapt niet aan wat er zich afspeelt in de financiële sector van Californië en Silicon Valley en ging in de ochtendhandel zwaar onderuit. Via de partners Sequoia en Andreessen Horowitz wordt de durfkapitaaltak van Sofina blootgesteld aan de malaise aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

In perspectief: De zogeheten VIX-index schoot gisterenavond op Wall Street met ruim 18 procent omhoog, tot 22,6 punten.

  • Die VIX-index weerspiegelt de volatiliteit, de bewegingen op en neer, van de Amerikaanse beursindex S&P 500. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste barometer voor angst of nervositeit bij beleggers.
  • Hoe hoger de VIX, hoe groter de turbulentie. Een lage VIX wijst op een rustig beursklimaat.
  • Een niveau rond 22 punten is wel nog relatief laag en mijlenver af van de twee historische pieken, de bankencrisis van 2008 en het begin van de coronacrisis (maart 2020). Toen werden niveaus rond 60 punten geregistreerd.

(ns)

Meer