Populairste automerken erg makkelijk te stelen

Het merendeel van de succesvolste modellen op de automarkt in Groot-Brittannië zijn voor dieven een relatief gemakkelijke prooi. Blijkbaar kunnen de daders immers profiteren van de digitale toepassingen die een toegang tot de nieuwe generatie auto’s mogelijk maken. Dat blijkt uit een studie van de Britse consumentenorganisatie Which. Het onderzoek toonde dat vier van de vijf best verkochte automodellen in Groot-Brittannië vatbaar zijn voor zogenaamde sleutelloze diefstallen. De betrokken modellen zijn Ford Fiesta, Volkswagen Golf, Nissan Qashqai en Ford Focus.

“Al deze auto’s kunnen door dieven gemakkelijk worden gestolen,” waarschuwt Which. “De dieven moeten daarvoor enkel gebruik maken van goedkope elektronische apparatuur die ze online kunnen kopen. Sleutelloze systemen zorgen ervoor dat de auto start wanneer er een afstandsbediening in de buurt is.”

“Met het gebruik van radiozenders zijn de dieven echter in staat om de sensoren van het voertuig van het vliegtuig te misleiden. Door die manipulatie laten de dieven de auto geloven dat er zich in de buurt een authentieke afstandsbediening bevindt.”

Achttien seconden

“De dieven maken met twee zenders de verbinding tussen de wagen en de woning van de autobezitter,” verduidelijkt Which. “Een zender bij de woning vangt het signaal van het sleutelloze contact op. Dat signaal wordt overgeseind naar de tweede zender, die naast de auto wordt gehouden. De auto reageert op die impuls, waarna de dieven de deuren kunnen openen en de motor starten.”

Uit het onderzoek bleek dat er met deze methode amper achttien seconden nodig zijn om een auto te stelen. Rekening houdend met de verdere overschakeling naar sleutelloze contacten, dreigt volgens Which dan ook een nieuwe golf van autodiefstallen.

Een groot aantal automodellen blijkt kwetsbaar. Dat concludeert een analyse van gegevens van de Allgemeine Deutsche Automobil-Club (ADAC) over 237 automodellen. De studie kwam tot de vaststelling dat bijna 99 procent van de onderzochte modellen kwetsbaar waren voor manipulaties met sleutelloze contacten. Bij slechts zeven types was het voor de dieven onmogelijk om de auto te ontgrendelen en vervolgens te starten.”

Amper drie modellen – allemaal van Jaguar Land Rover – bleken volledig beveiligd tegen pogingen om zowel de deuren te ontgrendelen als de motor te starten. Meer dan dertig automerken lieten tekortkomingen optekenen.

Beperking verkoop

In de top vijf van de Britse autoverkoop bleek alleen de Vauxhall Corsa compleet veilig. “Men kan het model dan ook niet zonder sleutel openen en starten,” zegt Which. “De autoconstructeurs hebben de veiligheid van de moderne auto vaak voor het gebruiksgemak opgeofferd. Dieven maken al meerdere jaren gebruik van sleutelloze contacten, maar toch blijven de fabrikanten nieuwe modellen op de markt brengen die met die technologieën kunnen worden ontvreemd. Dit betekent ook dat het potentiële werkterrein van de daders zich nog steeds verder uitbreidt.”

In een reactie op de studie benadrukte Ford dat klanten het advies krijgen om hun afstandsbediening in een metalen behuizing te bewaren. Op die manier zou men kunnen vermijden dat dieven het signaal zouden kunnen opvangen. Andere merken stellen voortdurend op zoek te zijn naar technologieën om hun wagens veiliger te maken.

“De autosector neemt diefstal uiterst ernstig,” betoogde Mike Hawes, hoofd van de Britse Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). “Criminelen zullen altijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om auto’s te stelen. Er is hier sprake van een voortdurende strijd tussen de autobouwers en de criminele wereld.”

“Daarom blijven de fabrikanten investeren in steeds meer geavanceerde beveiligingsfuncties. De mogelijkheden van de technologie zijn echter niet onuitputtelijk. Daarom hebben wij een oproep gedaan om een einde te maken aan de vrije verkoop van apparatuur die men met malafide bedoelingen zou kunnen kopen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20