Jaguar wil auto’s beveiligen met… een sleutel

De Britse autobouwer Jaguar Land Rover denkt eraan om opnieuw over te schakelen op het gebruik van sleutels om zijn wagens te kunnen openen. Volgens de Britse krant Sunday Times heeft de autobouwer, dochter van de Indiase groep Tata Motors, in de Verenigde Staten immers een patent-aanvraag ingediend voor een nieuw apparaat dat de deuren van de wagens zou kunnen openen, maar niet zou kunnen worden gebruikt om de motor te starten.

Jaguar Land Rover zou zijn klanten met de nieuwe toepassing willen beschermen tegen autodieven met een verfijnde technologische kennis, die erin slagen de elektronische beveiliging te omzeilen.

Het is volgens de Sunday Times niet duidelijk hoe de sleutel zou kunnen worden opgevat. “Er zou inderdaad sprake kunnen zijn van een fysiek object dat een soort deurslot zou moeten activeren, maar de toepassing zou ook betrekking kunnen hebben op een afstandsbediening of op een elektronisch chip in een mobiele telefoon,” aldus de Britse krant.

Tien seconden

Er wordt wel aan toegevoegd dat het patent ook geen indicatie geeft wanneer de nieuwe sleutel daadwerkelijk in productie zou kunnen gaan. Net zoals verscheidene andere luxemerken heeft ook Jaguar Land Rover al enkele tijd het gebruik van de fysieke sleutel geschrapt. Het voorwerp zou bij ongevallen immers een gevaar op verwondingen creëren.

De problemen met digitale technologieën bij het openen en starten van auto’s werd vorig jaar pijnlijk aan het licht gebracht tijdens een test, waaruit bleek dat er amper tien seconden nodig waren om een Range Rover Evoque helemaal te herprogrammeren.

Ook wordt opgemerkt dat vorig jaar in Londen alleen al meer dan duizend luxewagens, waaronder ook een aantal exemplaren van merken zoals BMW en Audi, werden gestolen met het gebruik van nagemaakte digitale codes.

Net zoals een aantal andere autobouwers en technologiebedrijven hoopt Jaguar Land Rover in de loop van de volgende tien jaar een zelfrijdende wagen op de markt te kunnen brengen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20