Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Poetin wil beter inkomen voor Russische bevolking

Logo Business AM
Economie

02/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Rusland kent onvoldoende economische groei. Er moeten meer inspanningen komen om de groei van het reële inkomen van de bevolking te stimuleren. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Onder meer Elvira Nabiullina, gouverneur van de Russische nationale bank, moet daarvoor volgens Poetin de nodige initiatieven nemen. Dezelfde boodschap kregen ook minister van economie Maxim Oreshkin en diens collega van financiën Anton Siluanov.

Ook dit jaar zal het land volgens ramingen met een relatief bescheiden economische groei rekening moeten houden.

Sancties

“De kwestie van het reële besteedbare inkomen was de voorbije periode sociaal een van de meest gevoelige thema’s in het Russische binnenlandse beleid,” zegt het persbureau Reuters. “Gedurende het grootste deel van het voorbije decennium kon Rusland op een gemiddelde groei van 7 procent per jaar rekenen.”

“Daaraan kwam echter elf jaar jaar geleden, op een ogenblik dat de wereld zich door een economische crisis worstelde, een einde. Later was er de zware terugval van de Russische roebel, terwijl het land geraakt werd door westerse sancties en de inkrimpende olieprijzen.”

Het is volgens wel positief dat de Russische inflatie inmiddels tot 4,5 procent per jaar is herleid. Enkele jaren geleden was er immers nog sprake van dubbelcijferige prijsstijgingen. Maar ook dit is volgens de president niet voldoende om de levensomstandigheden van de Russische burgers te verbeteren. “De reële inkomens van de Russische gezinnen stijgen te langzaam,” aldus Poetin. “Dat is een bijzonder zorgelijke kwestie.”

Vorig jaar kenden de reële beschikbare inkomens van de Russische gezinnen – het geld dat de huishoudens overhouden na belastingen en inflatie – met 0,1 procent. Voordien was er een periode van meerdere jaren met een aanhoudende achteruitgang opgetekend. In de eerste helft van dit jaar was er opnieuw een daling met 1,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Grondstoffen

Het bruto binnenlandse product van het land kende tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een stijging met 0,7 procent. “Dat is niet voldoende,” aldus Poetin, die herhaaldelijk pogingen heeft gedaan om de economische groei van Rusland te stimuleren. Hij wil van Rusland een van de vijf grootste economieën van de wereld maken.

“Er worden vorderingen gemaakt, maar met de algemene situatie kunnen we nog altijd niet tevreden zijn,” betoogde de president. “We moeten de economische groei duurzamer en dynamischer maken.”

Volgens ramingen van de Russische centrale bank zal het land dit jaar een economische groei tussen 1 procent en 1,5 procent laten optekenen. Dat blijft ruim onder het wereldwijde gemiddelde van 2,6 procent.

“Het land moet rekening houden met een daling van de wereldwijde vraag naar grondstoffen,” betoogt Vladimir Miklashevsky, analist bij Danske Bank. “Bovendien zal er op de oliemarkt een overvloed aan aanbod blijven, te wijten aan de toenemende Amerikaanse productie.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks