Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

De internationale rol van de dollar lijkt nog lang niet uitgespeeld

Logo Business AM
Economie

29/08/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

De Verenigde Staten zullen hun positie op de internationale oliemarkt de volgende jaren nog gevoelig uitbreiden. Het land investeert immers zwaar in nieuwe pijpleidingen om de voorraden vanuit de productiesites naar de uitvoerhavens te transporteren. Dat zegt een rapport van Citigroup naar aanleiding van de opstart van een nieuwe pijpleiding tussen het Permbekken op de grens van Texas en New Mexico en de havenstad Corpus Christi langs de Golf van Mexico.

Volgens Citigroup zullen de Verenigde Staten de volgende jaren nog verscheidene andere pijpleidingen in gebruik nemen. Daardoor zal de Amerikaanse exportcapaciteit nog sterk toenemen. Dat zal wellicht ook voor de dollar grote gevolgen hebben.

Infrastructuur

“Het voorbije decennium hebben de Verenigde Staten de olieproductie meer dan verdubbeld tot 12,3 miljoen vaten per dag,” benadrukt Citigroup. “De Verenigde Staten zijn, onder meer dankzij fracking, nu de grootste olieproducent van de wereld. Er was echter niet voldoende infrastructuur om de olie uit de velden in Texas efficiënt naar de uitvoerhavens te voeren.”

“Dat probleem zal echter verdwijnen door de introductie van nieuwe pijpleidingen om de olie naar de havens in de Golf van Mexico te brengen. Van daaruit kunnen schepen de voorraden naar de rest van de wereld vervoeren. Maar de wereld worstelt nu al met een overaanbod. De bijkomende Amerikaanse olie zou de prijzen dan ook gevoelig kunnen drukken.”

Op dit ogenblik exporteren de Verenigde Staten drie miljoen vaten petroleum per dag. “Met de nieuwe pijpleidingen zou de export tegen eind volgend jaar met twee miljoen vaten per dag kunnen oplopen,” aldus Edward Morse, hoofd grondstoffenonderzoek van Citigroup.

“De nieuwe infrastructuur zal de flessenhals tussen het Permbekken en de petroleumhavens langs de Golf van Mexico wegwerken. De export zal snel een niveau van vier miljoen vaten per dag bereiken. Dat volume ligt veel hoger dan de totale export van de Noordzee. Over drie jaar zal de Amerikaanse export verder tot zes miljoen vaten per dag oplopen.”

“Ook de exportcapaciteit langs de hele kust van de Golf van Mexico kent een sterke uitbreiding,” zegt Citigroup nog. “Binnenkort zullen de Verenigde Staten een exportcapaciteit hebben van zes miljoen vaten per dag. Verdere uitbreidingen zijn bovendien nog gepland.”

Opec

Francisco Blanch, hoofd grondstoffenonderzoek bij de Bank of America, merkt op dat de bijkomende Amerikaanse productie een belangrijk dilemma zal opleveren voor de Organisatie van Petroleum Exporterende Landen (Opec). Om hogere prijsniveaus te beschermen, moet met productiebeperkingen worden gewerkt. Maar dan dreigt men nog meer marktaandeel aan de Verenigde Staten te zullen verliezen.

“De jongste zeven jaar heeft de Opec telkens 1 procent van zijn aandeel op de wereldwijde oliemarkt verloren,” benadrukt Blanch. “Die positie kan door de toenemende Amerikaanse voorraden nog meer onder druk komen. Zelfs indien een economische vertraging de vraag de volgende jaren in bedwang zou houden, zullen de Verenigde Staten hun dominante rol op de wereldwijde markt vat per vat verder blijven uitbouwen.”

De verdere doorbraak van de Verenigde Staten als belangrijk petroleumexporteur kan volgens Edward Morse het uitzicht van de wereldmarkt grondig veranderen. “De Verenigde Staten zijn op weg om een netto exporteur van petroleum te worden,” betoogt hij. “Wanneer men daarbij ook nog de uitvoer van allerlei aardolieproducten en gas bijtelt, wordt het duidelijk dat de Verenigde Staten wereldwijd tot het grootste knooppunt voor energiehandel zal uitgroeien.”

“Dat zal ook voor de Amerikaanse dollar grote gevolgen hebben. Velen twijfelen aan de toekomst van de dollar als wereldwijde reserve-valuta. Maar wanneer de Verenigd Staten hun machtspositie in de energiesector uitbouwen, zal dat ook op de uitstraling van de Amerikaanse munt een invloed hebben.”

Orkanen

Anderzijds wijzen de analisten erop dat deze evolutie ervoor zal zorgen dat de oliemarkt meer gevoeligheden zal vertonen voor de kwetsbaarheid van de Golf van Mexico voor orkanen. “De industrie heeft weliswaar raffinaderijen en boorplatforms gebouwd die bestand zijn tegen sterke orkanen, maar zelfs een bescheiden storm kan de activiteiten verstoren omdat boorplatformen de activiteiten moeten opschorten,” menen ze.

“Het orkaanrisico voor de wereldwijde petroleumsector neemt exponentieel toe naarmate meer Amerikaanse ruwe olie in het systeem wordt gepompt. Dat zal de prijsvolatiliteit in de sector vergroten. Anderzijds zou er al een orkaan van extreme kracht nodig zijn om de Amerikaanse leveringen voor langere tijd te verstoren.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks