Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Lagere olieprijs door vrees voor recessie

Logo Business AM
Economie

06/06/2019 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

Ruwe olie noteert woensdag 22% onder de prijs van april. De voorbije 10 dagen moest het zwarte goud zelfs 10% prijsgeven. Dat is opmerkelijk omdat olie uit Iran de markten niet meer bereikt. De daling heeft dan ook verschillende redenen. 

Verenigde Staten

Ten eerste is er de toegenomen productie in de VS. In maart pompten de Verenigde Staten 241.000 vaten per dag meer op dan een jaar eerder, voor een totaal van 11,9 miljoen vaten per dag. Maar nadat de prijzen eind april begonnen te dalen, is dat ritme alweer gedaald. Verwacht wordt dat het enkele maanden zal duren vooraleer dit vertraagde tempo in de prijzen zal opduiken. 

Saoedi-Arabië en de OPEC

De lage prijzen maken dat Saoedi-Arabië en zijn OPEC-bondgenoten hun productie in de tweede helft van 2019 verder zullen doen dalen.

China

Dan is er China, ‘s werelds belangrijkste invoerder van olie. De echte economische groei in China is altijd moeilijk te ontcijferen, maar de daling in de vraag naar diesel (2006 – 2019) in onderstaande grafiek zou een signaal kunnen vormen dat ’s werelds tweede grootste economie zich in een veel slechtere staat bevindt dan de cijfers weergeven.

Lage olieprijs een gevolg van de vrees voor een recessie

Er is ook de vrees voor een globale recessie, die investeerders doet vluchten uit olie, uit angst voor een overschot aan voorraden. Wanneer een recessie begint, is de transportsector meestal een van de eerste slachtoffers.

Volgens de New York Fed is de kans op een recessie vandaag groter dan voor de recessies van 1991 en 2001 en de grootste sinds de Grote Recessie van 2008/2009. De beurzen verwachten dat de FED nog voor de start van 2020 verschillende rentedalingen zal aankondigen.

OESO

Ook de belangrijkste economische indicator van de OESO noteert op zijn laagste niveau in meer dan 10 jaar en bevindt zich op een niveau dat sinds 1970 altijd tot een recessie heeft geleid.

De combinatie van voormelde factoren hebben de olieprijs op een niveau gebracht dat wel degelijk rekening houdt met een recessie later dit jaar of begin 2020. Indien het risico op een economische recessie afneemt, zullen de olieprijzen opnieuw stijgen. Maar voorlopig geven de markten aan de Saoedi’s en de Amerikanen het signaal dat de productie kan worden verminderd.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks