Poetin onthult eindelijk welk vaccin hij gekregen heeft

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij gevaccineerd is met het Russische vaccin Spoetnik V, nu de autoriteiten zo veel mogelijk mensen proberen aan te moedigen om zich te laten vaccineren. Ondanks het verkondigde succes van het vaccin, bleef het een goedbewaard geheim welk vaccin de president gekregen had.

Waarom is dit belangrijk?

Dat Poetin uitgerekend nu beslist om te onthullen dat hij met het Spoetnik V-vaccin is gevaccineerd, is geen toeval. De landelijke vaccinatiegraad, rond de 15 procent, ligt in Rusland namelijk veel lager dan in andere landen. Veel Russen vertrouwen de Russische vaccins niet en laten zich niet inenten. Tegelijkertijd neemt het aantal coronagevallen in het land toe, waaronder ook besmettingen met de meer besmettelijke Delta-variant. 

Het Kremlin had eerder bekendgemaakt dat Poetin in maart en april twee prikken van een vaccin had gekregen. Over welk vaccin het ging, wilde Moskou niet kwijt. Dat er ook geen beelden werden vrijgegeven van zijn vaccinatie, deed de geruchtenmolen draaien. Sommige Russen en internationale media speculeerden dat hij helemaal geen Russisch vaccin had gekregen. Een woordvoerder legde uit dat Poetin geen foto’s wilde omdat “hij geen dansende aap wil spelen”.

Maar woensdag werd de president tijdens een tv-interview gevraagd welk vaccin hij gekregen had. Poetin antwoordde dat het om Spoetnik V ging, een van de vier Russische vaccins. Hij voegde eraan toe dat hij deze informatie geheim had gehouden om het vaccin niet te bevoordelen ten opzichte van de andere vaccins.

“Ik vind het belangrijk om zo lang mogelijk beschermd te zijn, daarom heb ik voor Spoetnik gekozen”, zei Poetin. “Alle militairen krijgen Spoetnik V en uiteindelijk ben ik de opperbevelhebber.”

Rusland haalt doelstelling niet

Gisteren gaf Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov nog toe dat Rusland de vooropgestelde vaccinatiegraad van 60 procent voor de herfst niet meer zou halen. Volgens de Russische tv-zender Dozhd heeft het Kremlin zijn doelstelling verlaagd naar een vaccinatiegraad van tussen de 30 en 35 procent tegen 1 september.

Intussen heeft het coronavirus het land nog stevig in zijn greep. De Russische autoriteiten wijten de recente toename van het aantal coronabesmettingen aan de terughoudendheid van veel Russen om zich te laten vaccineren en aan de Delta-variant, die volgens hen verantwoordelijk is voor ongeveer 90 procent van alle nieuwe gevallen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20