“Poetin heeft de energieoorlog verloren”

Volgens Pierre Andurand, een voormalige trader bij Goldman Sachs en Vitol, heeft de Russische dictator Vladimir Poetin de energieoorlog verloren. “Het ergste van de Europese energiecrisis is achter de rug”, is zijn stelling.

Waarom is dit belangrijk?

Door de westerse sancties en dalende energieprijzen put Rusland minder inkomsten uit de verkoop van fossiele brandstoffen. Daarenboven moet Rusland door het verlies van zijn belangrijkste klant (Europa) nu terugvallen op Azië, dat veel minder winstgevend is.

In het nieuws: Andurand heeft al zijn posities in de gasmarkt gesloten omdat hij ervan overtuigd is dat het ergste van de energiecrisis achter de rug is. Dat is geen onbenullig gegeven, want de trader is een legende in zijn vakgebied, zijnde grondstoffen en olie in het bijzonder. Zo had hij tijdens de coronapandemie correct voorspeld dat de olieprijzen onder nul zouden zakken.

  • “Ik denk dat Poetin de energieoorlog heeft verloren,” zegt hij tegenover Financial Times. “Zeer hoge aardgas- en elektriciteitsprijzen in Europa waren uiterst slecht voor de wereldeconomie, maar ze zijn nu terug op een redelijker niveau. Als de gasprijzen op dit niveau blijven, zal er veel minder bezorgdheid zijn over inflatie en stijgende rentevoeten. Er is geen vrees meer voor een energiecrisis.”
  • “Ik denk dat het een enorme inschattingsfout was van Poetin over wie de touwtjes in handen heeft, op dezelfde manier dat hij verkeerd inschatte hoe Oekraïne zich zou verdedigen en het Westen zich zou verenigen”, aldus Andurand. “Rusland is zijn grootste klant voorgoed kwijt, en het zal minstens tien jaar duren om voldoende pijpleidingen aan te leggen om die gasverkoop om te leiden naar Azië. Zodra Rusland alleen nog gas aan China kan verkopen, zal Beijing de prijs kunnen bepalen.”

De inkomsten uit fossiele brandstoffen nemen fors af

De context: de recordwinsten uit de eerste helft van 2022 drogen op.

  • Tot augustus 2022, toen de gasprijzen op de groothandelsmarkten meer dan 300 euro per MWh bedroegen, realiseerde Rusland recordwinsten. De totale inkomsten uit olie, olieproducten, gas en steenkool bedroegen tussen 24 februari en 24 augustus 158 miljard euro, berekende de denktank Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).
  • In het najaar, toen het olie-embargo naderde, daalden de olieprijzen, net zoals de gasprijzen begonnen te dalen doordat de Europese reserves op tijd werden gevuld. November luidde de start van de ineenstorting van inkomsten in, met een geschatte daling van 48 procent. De productie zelf daalde met 3,4 procent voor olie en 20 procent voor gas.
  • December heeft deze trend alleen maar versterkt. Een zachte winter hield de gasprijzen laag. En de sancties hebben hun steentje bijgedragen: Rusland wordt gedwongen zijn olie te dumpen in Azië, waar de prijs onder de door het Westen opgelegde maximumprijs ligt.
  • Ruwe olie uit de Oeral werd tot nu toe verhandeld voor 40 à 50 dollar. Ruim onder het plafond van 60 dollar. Daardoor daalden de inkomsten van Rusland uit de export van fossiele brandstoffen met 17 procent ten opzichte van de voorgaande maand, het laagste niveau sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.
  • CREA heeft berekend dat de sancties en het embargo de Russische inkomsten met 160 miljoen euro per dag hebben verminderd. Samen met de kosten van de oorlog had Rusland in december een handelstekort van 53 miljard euro, het eerste tekort in elf maanden.
  • Rusland verdient nog steeds 640 miljoen euro per dag aan de verkoop van brandstoffen, maar door het embargo op olieproducten (niet alleen aardolie), dat op 5 februari van kracht ging, zullen deze inkomsten naar verwachting met 20 procent dalen.

(ns/evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.