De Russische oliemachine is voor altijd gebroken

Hoewel de olieproductie van Rusland vorig jaar lichtjes toenam, ondanks alle westerse sancties, lijkt de toekomst minder rooskleurig voor het Kremlin.

Waarom is dit belangrijk?

Het Westen, en dan voornamelijk Europa, heeft de voorbije decennia gretig gebruikgemaakt van goedkope Russische fossiele brandstoffen om zijn economische groei te verzekeren. Maar sinds de invasie van Oekraïne begon, is die wederzijds voordelige relatie beëindigd. Beide regio’s moeten nu andere partners vinden om hun economieën te ondersteunen.

In het nieuws: Analisten van oliereus BP denken dat de Russische olie-industrie op lange termijn zware klappen zal incasseren.

  • De productie van het zwarte goud in Rusland zou tegen 2035 met 25 tot 42 procent kunnen afnemen, staat te lezen in een analyse die het bedrijf eind januari publiceerde. 
  • Volgens BP zal de olieproductie in het land tegen dat jaar nog maar 7 tot 9 miljoen vaten per dag bedragen. Momenteel pompt het land 12 miljoen vaten per dag op, ongeveer een achtste van de w
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer