Plotse ommekeer op de oliemarkt: prijs vat ruwe olie duikt onder de 100 dollar

De oliemarkten lijken even een adempauze in te lassen na de forse prijsstijgingen van de afgelopen weken. Voor het eerst sinds de start van deze maand zakt de prijs van een vat ruwe olie onder de symbolische grens van 100 dollar.

De prijs voor zowel een vat Londense Brentolie als Texaanse WTI-olie noteert momenteel onder de grens van 100 dollar. Een vat Brentolie verandert momenteel van eigenaar voor 98,8 dollar. Een vat WTI-olie wordt dan weer verkocht voor 96,2 dollar. Het is voor beide types olieproducten geleden van de start van de maand maart dat een vat over de toonbank gaat voor minder dan 100 dollar.

Nucleaire deal met Iran

Er zijn uiteenlopende verklaringen voor die daling. Om te beginnen heeft Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, vandaag gezegd dat hij een voorstander is om de gesprekken met Iran over de nucleaire deal uit 2015 opnieuw op gang te trekken. Die gesprekken werden eerder deze maand gepauzeerd na de eis van Rusland dat de handel met Iran niet zou worden geschaad door de westerse sancties tegen het land. Een eis waar Washington niet mee akkoord kon gaan.

Die gesprekken zouden ertoe kunnen leiden dat de sancties tegen de Iraanse oliesector worden opgeheven, waardoor er dus meer olie op de markt kan komen.

Chinese coronabesmettingen

De olieprijzen hebben maandag ook al terrein moeten prijsgeven na het nieuws over de oplopende coronacijfers in China. In totaal werden maandag in een tiental provincies en gemeenten 3.507 coronabesmettingen gemeld, tegen 1.337 een dag eerder, aldus de Nationale Gezondheidscommissie.

Hoewel het aantal ziektegevallen in China naar mondiale maatstaven nog klein is, zeiden gezondheidsdeskundigen dat de toename van het aantal dagelijkse besmettingen in de komende weken van doorslaggevend belang zal zijn om te bepalen of het Chinese nultolerantiebeleid tegen het virus doeltreffend blijft om het aantal coronabesmettingen tegen te gaan.

Dat beleid gaat gepaard met een stevig prijskaartje. De Chinese lockdowns en de onzekerheid over de effectiviteit van de Chinese maatregelen drukken hun stempel op de olieprijs. China is immers een belangrijke invoerder van olie.

Tot slot is er voorzichtig goed nieuws uit Oekraïne. Volodimir Zelenski, de president van het Oost-Europese land, zei maandagavond dat hij opnieuw een gesprek wil aanknopen met Rusland over een staakt-het-vuren.

(evb)

Meer