Oorlog Rusland-Oekraïne dreigt nucleair akkoord met Iran op te blazen

De gesprekken over een hervatting van het nucleaire akkoord met Iran, worden tijdelijk op pauze gezet. Volgens de Europese vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Josep Borell dwingen “externe factoren” de onderhandelingen tijdelijk tot een stilstand.

“Een pauze in de gesprekken is nodig door externe factoren. Een finale tekst ligt in essentie al op tafel”, zegt de Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken Josep Borell op Twitter.

Sinds november 2021 zitten China, Rusland, Duitsland, het VK, de VS en de EU terug samen aan tafel met Iran om een hervatting van het nucleaire akkoord uit 2015 te bespreken. In 2018 besloot toenmalig Amerikaans president Donald Trump namelijk om zich terug te trekken uit het akkoord. Volgens hem hield Iran zich namelijk niet aan de afspraken. Zijn opvolger Joe Biden maakte tijdens zijn campagne de ambities alvast bekend om opnieuw met Iran aan tafel te gaan zitten.

Russische eisen gooien roet in het eten

Het overleg naderde volgens persagentschap Reuters zijn conclusie, maar nu lassen de onderhandelaars toch een pauze in. De gesprekken staan de laatste weken op scherp door de Russische invasie van Oekraïne. Volgens bronnen was de atmosfeer tijdens de gesprekken sterk verzuurd en heerste er een enorm hoog stresslevel. Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov eiste namelijk dat de handel met Iran niet in het gedrang mocht komen door de internationale sancties die Rusland moet incasseren.

Voor Washington was dat een brug te ver, waardoor de onderhandelingen opnieuw tegen een obstakel botsten. Vier diplomaten die aan de onderhandelingen meewerken zeiden tegen Reuters dat de deal zo goed als klaar was, tot Rusland de nieuwe eisen op tafel legde. Aan Politico laten insiders weten dat de eisen van de Russische delegatie compleet irrelevant en daarom onmogelijk mee te nemen zijn in de gesprekken over het Iraanse kernprogramma.

De Iraanse onderhandelaars verwelkomen echter de pauze. Volgens hen is het een geschikt moment om te reflecteren over eventuele onopgeloste problemen. Al wijst de delegatie er wel op dat de externe problematiek de gesprekken niet mag verstoren.

Mogelijke sisser, vlak bij de eindmeet

Als het akkoord nieuw leven ingeblazen wordt, belooft Iran zijn kernprogramma opnieuw af te bouwen en te beperken tot strikt civiele doelen. In ruil beloven de westerse landen om (een deel van) de economische sancties tegen het land te laten vallen. Zo is Iran ook uit het SWIFT-transactiesysteem verbannen, die ban kan teruggedraaid worden.

Mochten de gesprekken echter op een sisser aflopen, net nu ze zo dicht bij de eindmeet zijn, zou dat een ernstige klap betekenen voor de stabiliteit in het Midden-Oosten. Volgens het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zou Teheran ondertussen zijn voorraad aan verrijkt uranium verdubbeld hebben. Daarmee staat het land wel heel dicht bij de ontwikkeling van kernwapens.

(ns)

Meer