De uitvinding van plastic verpakkingsmateriaal is een zegen voor de langere houdbaarheid van ons eten. Maar door de groeiende afvalberg is het inmiddels ook een zorgenkindje. Gelukkig krijgt plastic inmiddels concurrentie, ook uit onverwachte hoek. Vijf voorbeelden op een rij.
1. Spinnenweb als verpakking
Wetenschappers van Reuters en Harvard University ontdekten een duurzaam alternatief. Ze zetten biopolymeren, plantaardige afvalresten zoals mais of suikerriet, om in vezels. Deze vezels worden net als een spinnenweb ‘gesponnen’ om het voedsel. De houdbaarheid van bijvoorbeeld een avocado kan daarmee met vijftig procent worden verlengd. Bovendien bevat het draderige materiaal antimicrobiële stoffen die bacteriën zoals E. coli en listeria bestrijden.
En wil je de avocado eten? Dan spoel je het materiaal er gewoon af onder de kraan. Na een tijdje is de coating helemaal opgelost.
2. Eetbare zijdecoating om je fruit
Onderzoekers van MIT (Massachusetts Institute of Technology) hebben een bijzondere manier gevonden om voedsel op een duurzamere manier te verpakken. Ze gebruikten hiervoor namelijk een eetbaar eiwit uit zijde, een reststroom uit de zijde-industrie. Met behulp van zout, water en warmte worden de eiwitten omgezet in een kleurloze vloeistof. “We zuiveren de verkregen gel, die lijkt op de vloeistof in de klieren van de rups, en maken daar nanostructuren van”, zegt onderzoeker Marelli.
Wanneer de vloeistof over het eten wordt gegoten stolt het. Er ontstaat dan een flexibele, eetbare coating die ervoor zorgt dat het eten helemaal is afgedicht. En volgens de onderzoekers merk je er niets van: het is smaakloos, geurloos en onzichtbaar.
3. Capsules van zeewier
Een met vloeistof gevulde verpakking die je in één keer door kunt slikken omdat de verpakking eetbaar is. Dat is wat het Britse Skipping Rocks Lab ontwikkelde. De biologisch afbreekbare verpakking heet Ooho en is gemaakt van Notpla, een membraam gemaakt van zeewier. Bezorgdienst Just Eat gebruikt het al om dipsauzen in te verpakken en tijdens de marathon van Londen konden renners Ohoo gevuld met water en sportgel in hun mond stoppen.
Naast de verpakkingen werkt het bedrijf ook aan afbreekbare folies en netten waar bijvoorbeeld sinaasappelen in verpakt worden.
4. Houten flessen
Het mag gerust een rage genoemd worden: verschillende bedrijven vervangen plastic vochthoudende verpakkingen voor alternatieven op basis van houtpulp. Zo is sausfabrikant Heinz samen met het bedrijf Pulplex bezig met een ketchupfles van houtpulp. En ook bierbrouwer Carlsberg doet een proef met bierflesjes voorzien van een houten binnenlaag.
5. Vrachtwagenzeil
De plastic tas blijft toch verpakkingsmateriaal nummer één. Hartstikke zonde, want er zijn genoeg duurzame alternatieven die een stuk langer meegaan. Het tassenmerk Freitag maakt al langer tassen gemaakt van vrachtwagenzeil. Dat is niet eens heel bijzonder, want ze doen het al jaren, maar het opvallende is alleen dat ze van oude tassen nu ook weer nieuwe vrachtwagenzeilen maken. Het nieuwe zeil wordt gemaakt van ingezamelde oude tassen is volgens Freitag net zo robuust en waterafstotend als het doorsnee type zeildoek, gemaakt van PVC.