Het piektarief voor elektriciteit komt er in januari: wat moet je weten?

De Vlaamse energieregulator VREG laat zich niet afschrikken door de juridische stappen die Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Energie, heeft gezet tegen het piektarief. Uit de distributienettarieven voor 2023 blijkt dat het capaciteitstarief vanaf januari een feit zal zijn.

Waarom is dit belangrijk?

De energieregulator wil met het capaciteitstarief gezinnen meer laten betalen bij plotse, intensieve pieken om ze aan te sporen hun verbruik meer te spreiden. Normaal stond de introductie daarvan gepland voor begin dit jaar, maar dat werd al twee keer met zes maanden uitgesteld. De netbeheerder Fluvius had de nodige IT-systemen niet op orde en leveranciers waren er nog niet klaar voor.

In het nieuws: De VREG heeft maandag de nieuwe distributienettarieven voor 2023 goedgekeurd. Dat gaat gepaard met de invoering van het capaciteitstarief vanaf januari.

  • De energieregulator zal niet langer uitsluitend kijken naar de hoeveelheid elektriciteit die je gebruikt om het nettarief te bepalen. Vanaf volgend jaar zal ook het moment waarop je energie verbruikt een impact hebben op dat tarief. Als je veel elektriciteit op hetzelfde moment gebruikt, zal dat dus het nettarief doen sti
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer