Ligt de piek van de renteverhogingen al achter ons? “Het lijkt mij te voorbarig om dat al te zeggen”

De Europese en Amerikaanse beurzen hebben de beursweek vorige week in de plus afgesloten. De beleggers verwachten dat de piek van de renteverhogingen door de centrale banken al achter de rug is. “Dat lijkt mij voorbarig”, zegt Jean-Paul Jaegers, hoofd vermogensallocatie bij de investeringsbank Barclays Wealth & Investments.

Het is sinds de start van 2022 volatiliteit troef op de beurzen. De oorlog in Oekraïne, inflatie- en recessiezorgen en de opgelopen energieprijzen doen de beleggers alle kanten uitlopen. De ene week kleuren de beurzen bloedrood en de andere week zijn er dan weer hoopvolle signalen. Verschillende analisten waarschuwden de afgelopen maanden daarom voor zogenaamde berenmarktrally’s. Dat is een kortstondige rally tijdens een berenmarkt (waar de Nasdaq en S&P500 zich nu in bevinden), gevolgd door nieuwe koersdalingen.

Adempauze beurzen

Vorige week leken de beurzen even een adempauze te hebben ingelast, met bescheiden beurswinsten als resultaat. Volgens Jaegers werd de herstelbeweging toen gevoed door de hoop dat de reeds doorgevoerde renteverhogingen door de centrale banken een piek hebben bereikt. Zo heeft de Federal Reserve vorige maand de rente naar boven bijgesteld met 75 basispunten.

Door het hoge inflatiecijfer (9,1 procent) in de Verenigde Staten in juni waren de beleggers even bang dat er deze maand een renteverhoging met 100 basispunten op tafel zou liggen. Die vrees is dankzij enkele uitspraken van Fed-bestuurders weggeëbd. Christopher Waller, lid van de Federal Reserve Board of Governors, zei eerder deze maand bijvoorbeeld dat hij voorstander is van een nieuwe renteverhoging met 75 basispunten.

Te optimistisch?

De topman bij Barclays waarschuwt dat de beleggers misschien wel te optimistisch zijn. “Als we ons baseren op de economische data is het te voorbarig om te zeggen dat de piek (van renteverhogingen) achter de rug is”, klinkt het. Volgens Jaegers kan het nog maanden duren voordat de centrale banken zich voldoende op hun gemak voelen bij de ontwikkeling van de inflatie om hun voet van het rempedaal te halen.

Hij laat ook zijn licht schijnen over de economische situatie in de eurozone, waar de Europese Centrale Bank (ECB) eerder deze maand voor de eerste keer in elf jaar de rente heeft opgetrokken. Er werd beslist om de rente te verhogen met 50 basispunten.

Volgens Jaegers mogen we de situatie in de eurozone niet zomaar vergelijken met die in de VS. Hij benadrukt dat het voor de ECB veel moeilijker is om uit te pakken met forse renteverhogingen. “De eurozone stevent af op een recessie. Die regio staat voor heel wat uitdagingen, zoals de oorlog in Oekraïne, een energiecrisis en de politieke crisis in Italië”, verduidelijkt hij. “In zo’n economische situatie is het heel moeilijk om de rente fors te verhogen.”

(as)

Meer