Bank of America: “We verwachten een rally voor de beurzen dieper zakken”

De aandelenmarkten likken hun wonden na een manisch-depressieve beursweek. Wall Street heeft de laatste handelsdag van de week fors in het groen gestart. En ook de Europese koerstabellen kleuren groen. Toch waarschuwt de Bank of America dat het ergste nog niet achter de rug is.

Beleggers hebben het deze week zwaar te verduren te gekregen. Na de aankondiging van de Federal Reserve dat het de rente met 50 basispunten zal verhogen, hebben zowel de Europese- als de Amerikaanse aandelenmarkten heel wat terrein moeten prijsgeven. De Nasdaq bevindt zich momenteel in een berenmarkt en ook de S&P500 flirt met een koersverlies van 20 procent tegenover het meest recente hoogtepunt. De Dow Jones is nog zo’n 7 procentpunten verwijderd van een berenmarkt.

Groene beurstabellen tijdens laatste handelsdag

Hoe dan ook lijken de beurzen vastberaden om de handelsweek met een positieve noot af te sluiten. Na drie uur handelen noteert de Nasdaq 3,4 procent in de plus en staat de S&P500 op een winst van 2,4 procent. De Dow Jones noteert 1,4 procent de plus. Die stijgingen zijn weliswaar onvoldoende groot om de weekverliezen volledig weg te werken.

Ook in onze contreien worden er bescheiden winsten geboekt. De Bel20 en de Eurostoxx50 hebben de handelsdag afgesloten met een winst van respectievelijk 0,3 en 2,5 procent winst. In vergelijking met de start van de week kleuren die indexen wel nog rood. De winst voor de Bel20 blijft beperkt door de mokerslag die UCB heeft gekregen. Dat aandeel dook 13,5 procent in het rood omdat het farmabedrijf met zijn psoriasismedicijn nog geen toegang krijgt tot de Amerikaanse markt.

Berenmarktrally

Door de herstelbeweging van vrijdag zullen heel wat beleggers geneigd zijn om opnieuw aandelen in te slaan. Maar de analisten van Bank of America waarschuwen voor een zogenaamde berenmarktrally. Dat is een kortstondige rally tijdens een berenmarkt, gevolgd door nieuwe koersdalingen. “De aandelenmarkten zijn in de huidige situatie vatbaar voor een berenmarktrally, omdat wij denken dat de bodem nog niet is bereikt”, waarschuwt Michael Hartnett, Chief Investment Strategist bij de Amerikaanse bank.

“Tijdens berenmarktrally’s presteren aandelen van lage kwaliteit en met een hoog risico, die het zwaarst in de klappen gedeeld, doorgaans beter dan waarde-aandelen”, klinkt het nog.

Ed Carson, analist bij de Amerikaanse nieuwssite Investors Business Daily, merkt op dat er meerdere sterke handelssessies nodig zijn om te wijzen op een soort van aanhoudende rally. “Maar zelfs dan is een berenmarktrally niet uitgesloten”, waarschuwt hij. “Er is geen reden om in deze markt betrokken te raken, behalve voor langetermijnbeleggers.”

Zijn er toch koopjes?

Peter Schiff, een econoom die meer dan eens doemberichten over de aandelen- en cryptomarkten de wereld instuurt, merkte eerder deze week op dat een berenmarktrally de correlatie tussen Nasdaq en de cryptomarkt zal doorbreken. Ook miljardair Mike Novogratz denkt dat deze correlatie zal sneuvelen en verwacht “meer pijn in de toekomst” in beide markten.

De fondsmanagere Mark Mobius zei donderdag nog in een interview met CNBC dat de bodem nog niet is bereikt, maar dat we mogelijk wel aan het begin van een bodem staan. Hij is er weliswaar van overtuigd dat er nu al koopjes kunnen gedaan worden. “Nu is het moment om te bepalen welke aandelen je wenst te kopen. Zoek naar die bedrijven die effectief geld verdienen”, luidde zijn advies.

(fjc)

Meer