Personeel van Tesla raakt besmet nadat Elon Musk zijn fabriek heropent tijdens lockdown

Meerdere medewerkers van Tesla hebben positief getest voor SARS-CoV-2, het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. De automaker heropende zijn fabriek en hoofdkantoor in Fremont, Californië al half mei, tegen alle lockdown-verordeningen in.

Het nieuws zou niemand mogen verbazen. Twee anonieme werknemers vertelden aan de Amerikaanse kwaliteitskrant The Washington Post dat ‘verschillende gevallen’ van Covid-19 bevestigd waren in de fabriek van Fremont en in een kleinere assemblagefabriek voor autozetels die daar niet veraf ligt. 

Volgens de getuigen werd het het personeel van de fabrieken op de hoogte gebracht van de besmettingen door hun manager. De getroffen collega’s moesten thuis blijven. 

‘Fascistische lockdown’

Tesla-CEO Musk tartte openlijk de lokale autoriteiten toen hij zijn fabrieken een paar weken geleden heropende tijdens de lockdown. De quarantainemaatregelen – die Musk ‘fascistisch’ noemde op Twitter – waren net bedoeld om zulke besmettingen op de werkvloer te voorkomen. Op dat moment, het weekend van 9 en 10 mei, bezweken er nog elke dag duizenden Amerikanen aan Covid-19. 

Tesla sloot zijn fabrieken in maart onder dwang van de plaatselijke Alameda County Sheriff en de politie van Fremont, vanwege de virusuitbraak. De excentrieke miljardair noemde de paniek omtrent de pandemie toen op Twitter ‘dom’. Ook toen in april dagelijks meer dan 1.000 mensen stierven door het virus, bleef hij de situatie bagatelliseren. 

Economische chantage

In mei dreigde Musk om zijn fabriek en hoofdkantoor naar een andere staat te verhuizen uit protest tegen de coronamaatregelen. Hij spande zelfs een rechtszaak in tegen de lokale autoriteiten, en heropende zijn fabriek zonder toestemming. Personeelsleden die niet kwamen werken moesten onbetaald verlof nemen. 

De lokale overheid, Alameda County, bezweek onder de druk van de fanatieke ondernemer en liet Tesla toe om uitzonderlijk de productie te hernemen.

Zonder informatie van Tesla zelf is het niet mogelijk om de schaal van de uitbraak in de fabriek in kaart te brengen.

Meer