Peking duwt Chinese banken richting afgrond met forse eis om economie te stutten met leningen

China wil het krediet vlot laten stromen om de economie terug aan te zwengelen post-corona.  De Chinese banken gaan echter ten onder aan de schaal en de goedkope tarieven die Peking hun oplegt, maar nee zeggen is geen optie.

Als het van China afhangt betalen de banken voor de crisis. Het is de Chinese versie van een stimulusprogramma: de ECB koopt massaal schuld op om geld in de economie te pompen, de Chinese overheid dwingt haar banken – nagenoeg allemaal staatsbedrijven – om goedkope leningen aan te bieden aan consumenten en bedrijven. 

Burn-out voor de banken

Dat steunprogramma biedt weinig bijstand voor de banken zelf. Van overheidswege moeten ze extreem lage rentetarieven aanrekenen, allerlei vergoedingen laten vallen, en uitstel geven van terugbetaling. Ze moeten zelfs voor bijna 40 miljard euro aan slechte kredieten aan kleine ondernemingen afschrijven. Dat alles zorgt ervoor dat de Chinese banken zo’n 1500 miljard renminbi (190 miljard euro) aan winsten zullen mislopen dit jaar.

Nochtans hebben de kredietinstellingen van de Volksrepubliek ook hun besognes. Het aantal risicovolle consumentenleningen zwelt aan. Ook bedrijven hebben het moeilijk om schulden in te lossen door de vele sluitingen en faillissementen, het virus zorgde voor de ergste economische crisis in 40 jaar. 

Kredietwaardig op papier

De vele wanbetalingen hakken zwaar in op de kapitaalbuffers, en dus de financiële slagkracht, van de banken. Vooral de regionale banken zijn enorm kwetsbaar, omdat ze minder kapitaalkrachtig zijn en ze krijgen meer te maken met kleine ondernemingen die ten onder gaan.

Het afboeken van risicovolle schulden en de tsunami aan nieuwe leningen zorg ervoor dat de verhouding van niet-renderende leningen er goed uitziet op papier, maar dat is kunstmatig. Bovendien zal het niet de laatste keer zijn dat Chinese kredietinstellingen de meubelen moeten redden, China heeft voorlopig geen andere stimuli aangekondigd. De betrouwbaarheid van Chinese banken voor investeerders is ver zoek, er zit intussen al redelijk wat lucht in de zeepbel.

Meer