Chinese banken krijgen opnieuw grotere financiële speelruimte

De Chinese banken krijgen opnieuw een grotere financiële speelruimte. Ze moeten in de toekomst minder grote reserves in eigen middelen aanhouden. Op die manier zal ongeveer 800 miljard yuan – 102,5 miljard euro – vrijkomen om de vertragende Chinese economie te ondersteunen. Dat heeft de People’s Bank of China (PBOC) aangekondigd.

Concreet wordt de verplichte kapitaalratio van de Chinese banken vanaf volgende week met 50 basispunten verlaagd. Daardoor zal de kapitaalratio voor grote Chinese banken op 12,5 procent uitkomen. 

Achtse keer

De Chinese centrale bank heeft op twee jaar tijd al acht keer de kapitaalratio verlaagd. Bedoeling van deze operaties is de vrijmaking van extra middelen die de banken kunnen gebruiken voor de toekenning van nieuwe leningen.

Dat moet de Chinese economische groei – die tot het zwakste tempo in bijna drie decennia is teruggevallen – een nieuwe stimulans bezorgen.

Vele beleggers hadden al verwacht dat de Chinese regering snel nieuwe ondersteunende maatregelen zou aankondigen. Er zijn weliswaar enkele tekenen van verbetering in de Chinese economie. Daarnaast is er ook uitzicht op een naderende uitkomst in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog.

Toch zijn analisten niet zeker dat deze evoluties een duurzaam karakter zullen hebben. Velen vrezen dat de groei dit jaar verder zal afkoelen.

Nieuwjaar

De Chinese overheid hoopt dat de lagere kapitaalratio het vertrouwen van investeerders in de Chinese economie zal bevorderen. De uitbreiding van de liquiditeit moet ook het risico op een kredietcrisis in de aanloop naar het Chinese nieuwjaar, later deze maand, verminderen. Tijdens die periode stijgt immers traditioneel de vraag naar contant geld.

‘Een recordniveau aan schulden en problemen bij een aantal kleinere banken hebben de druk op het Chinese financiële systeem al verhoogd,’ zegt het persbureau Reuters. 

Kleine en middelgrote banken zouden uit de vrijgekomen reserves ongeveer 120 miljard yuan ontvangen. Dat geld zou vooral gebruikt moeten worden voor de financiering van kleine lokale bedrijven.

De Chinese centrale bank zegt dat de maatregel de jaarlijkse financieringskosten van de banken met 15 miljard yuan zal verlagen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20