PCR-test blijkt te gevoelig voor corona: Amerikaans volksgezondheidsinstituut adviseert andere teststrategie

Het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC) adviseert geen PCR-test meer af te nemen na een Covid-quarantaine. De PCR-test zou tot 12 weken na een besmetting met het coronavirus een positief resultaat blijven tonen. Daarnaast besliste het CDC ook om de Amerikaanse quarantaineregels aan te passen: de quarantaineperiode wordt gehalveerd, van 10 dagen naar 5 voor personen zonder symptomen.

“Als we op PCR’s vertrouwen, zouden mensen wel eens heel lang in quarantaine kunnen blijven”, zegt Rochelle Walesnky, directeur van het CDC. “We weten wel dat de PCR-testen het meest gevoelig zijn, dus als je symptomen hebt en een negatieve antigeentest, vragen we je om toch een PCR-test te laten afnemen”, zei Walensky op ‘Good Morning America’.

Ook snel- en antigeentesten minder effectief

Daarnaast stipte ze ook de uitstekende werking van sneltesten aan, vooral op plaatsen waar mensen regelmatig worden getest. Toch erkent ze dat de sneltesten minder effectief werken tegen de Omikronvariant als ze deden tegen de Deltavariant. In eigen land is ook uit een studie van de KU Leuven, het UZ Leuven en technologiebedrijf imec gebleken dat de antigeentesten tot twee dagen na een coronabesmetting niet heel effectief werken.

In de VS komt er heel wat kritiek op de aanpassing van de quarantaineregels, onder meer van dokter Jerome Adams, die onder president Trump benoemd werd tot surgeon general, de hoogste dokter in rang in de VS. In een uitgebreide Twitter-thread kaart hij aan de beslissing niet de juiste is, en dat zelfs leden van het CDC de nieuwe maatregelen zouden volgen. Hij roept om jezelf toch regelmatig te testen, of te laten testen met een antigeentest. Enkel na een negatieve test zou je de quarantaine mogen verlaten.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.