Paul Stoffels: ‘Europa hoeft niet voor een vaccinnationalisme te vrezen’

Wanneer een vaccin tegen het coronavirus op de markt komt, zullen er in Europa voldoende voorraden beschikbaar zijn. Dat heeft Paul Stoffels, topman van het bedrijf Janssens Pharmaceutica, in het televisieprogramma De Zevende Dag (VRT) gezegd in een reactie op berichten dat vier Europese landen (Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland) gezamenlijk 300 miljoen dosissen hebben gekocht van een mogelijk vaccin waaraan momenteel in het Verenigd Koninkrijk wordt gewerkt.

Het vaccin wordt ontwikkeld door experts van het farmabedrijf AstraZeneca en wetenschappers aan de Oxford University.

Versnippering

Maggie De Block (Open VLD), federaal minister van volksgezondheid, had in een eerste reactie op de berichten geopperd het niet verstandig te vinden dat sommige lidstaten van de Europese Unie los van het overkoepelende initiatief van de Europese Commissie afzonderlijk onderhandelen om een vaccin tegen het coronavirus te kopen.

Volgens De Block worden op die manier de inspanningen versnipperd en dreigt uiteindelijk iedereen verzwakt te worden. Paul Stoffels, topman van Janssen Pharmaceutica, zegt echter die vrees voor een vaccinnationalisme niet te delen. De vier landen die de potentiële vaccins hebben aangekocht, werken volgens hem met de Europese Commissie heel nauw samen.

‘Het gaat hier om vier kapitaalkrachtige landen, die sterk vooraf kunnen investeren om de bedrijven te helpen met de opstart van de ontwikkeling,’ aldus Stoffels, tevens wetenschappelijk directeur van Johnson & Johnson, het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica. ‘Deze landen hebben zich ook geëngageerd om de opgebouwde capaciteit met de rest van Europa te delen.’

‘Ik ga ervan uit dat er in Europa genoeg vaccins zullen zijn om te verdelen,’ betoogt Stoffels nog. ‘Ik denk zelfs dat er uiteindelijk zoveel vaccins zullen zijn dat men niet voldoende armen zal vinden om ze te injecteren.’

Besmettingen

Inmiddels zijn in België de voorbije vierentwintig uur nog eens 111 nieuwe corona-besmettingen vastgesteld. Dat betekende een stijging met 12 registraties tegenover de dag voordien. Daarmee werd opnieuw de grens van honderd besmettingen per dag overschreden. In Vlaanderen waren er 53 nieuwe infecties, gevolgd door Wallonië (41) en Brussel (17).

Tijdens die periode zijn er in België ook nog vijf mensen aan de gevolgen van een besmetting met het virus Covid-19 overleden. Vier slachtoffers overleden in het ziekenhuis. In de woonzorgcentra werd nog één overlijden gemeld.

In de Belgische ziekenhuizen werden de voorbije vierentwintig uur twintig nieuwe patiënten opgenomen. Tegelijkertijd werden ook 42 mensen gezond verklaard en ontslagen uit het ziekenhuis. Er liggen nog 82 patiënten op intensieve zorg. Dat betekent een verdere daling met zes eenheden tegenover de dag voordien.

In totaal zijn in België al minstens 60.029 mensen met het coronavirus besmet geraakt. De infecties hebben in het land in totaal ook aan 9.655 mensen het leven gekost. Vele andere patiënten zijn inmiddels echter genezen verklaard.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20