‘Overheid verliest 200 miljoen euro per dag aan gesloten winkels’

De retailorganisatie Comeos berekende dat de schatkist 200 miljoen euro per dag aan btw en RSZ-inkomsten verliest nu bijna alle winkels gesloten zijn. ‘En alle tijdelijke werkloosheidsuitkeringen komen daar nog eens bovenop’, klinkt het.

‘Mochten morgen alle winkels opnieuw opengaan aan halve capaciteit, dan ontvangt de schatkist elke dag 78 miljoen euro aan btw-inkomsten en 34 miljoen euro aan RSZ-geld’, zegt Comeos-topman Dominique Michel op een virtuele persconferentie. ‘Dat is in totaal 100 miljoen per dag die de staat nu niet krijgt.’ Op volle capaciteit zou dat dus 200 miljoen euro zijn. En de kosten voor de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen, waarbij mensen op 70 procent van hun loon terugvallen, zouden dan ook wegvallen.

De organisatie herhaalt haar oproep om alle winkels op hetzelfde moment te openen en niet per sector of per grootte. Dat is oneerlijke concurrentie, klinkt het. ‘Want tegenwoordig verkoopt elke winkel alles.’ Ook maar een aantal winkels per keer openen, vindt Comeos onnodig. ‘Dat zou er alleen maar toe leiden dat mensen meer geconcentreerd zitten in bepaalde winkels en dan is er minder verspreiding’, denkt Michel.

Gezondheid

‘Ons enige criterium is het eenvoudigste en tegelijk het moeilijkste: de gezondheid van de medewerkers en de klanten moet verzekerd zijn. Zolang dat alle maatregelen kunnen gerespecteerd worden, mag een winkel openen. Als dat voor een bepaalde keten maar in een deel van de filialen kan, dan moet de rest ook gesloten blijven’, zegt Michel.

De volledige non-foodsector, die normaal een dagelijkse omzet van 3 miljard euro per dag draait, verliest nu 139 miljoen euro per dag volgens Comeos. Voor de modesector is dat 23 miljoen euro. Begin april had ook meer dan de helft van de handelszaken geen geld meer om zijn vaste kosten te blijven betalen, blijkt uit een enquête van de organisatie. Een maand later zal de situatie er niet veel beter uitzien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20