Winkels dringen aan op algemene heropening vanaf 4 mei

De retailfederatie Comeos vraagt de Nationale Veiligheidsraad om vanaf 4 mei alle winkels de kans te geven opnieuw open te gaan, mits ze de nodige veiligheidsmaatregelen nemen.

De heropening van de doe-het-zelfzaken en de tuincentra afgelopen weekend leidt bij sommige andere retailers en winkelketens tot onbegrip: ‘Waarom zij wel, en wij niet?’ De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat doe-het-zelfzaken en tuincentra opnieuw open mogen onder dezelfde voorwaarden als de voedingswinkels. Verscheidene winkelpunten, van keukenverkopers tot fietshandelaars, wijzen erop dat ook zij kunnen voldoen aan die eisen, zoals voldoende afstand tussen de klanten en de gekende hygiënemaatregelen.

‘Niet meer per sector’

De retailfederatie Comeos vraagt daarom dat de overheid de verdere heropening van winkels niet meer sector per sector organiseert. ‘Wij vragen een algemene heropening voor alle winkels die aan strikte veiligheidsvoorschriften voldoen’, zegt Comeos-topman Dominique Michel aan de tv-zender LN 24. ‘De heropening zal daardoor automatisch een progressief proces zijn, want niet alle winkels zijn op dit moment qua interieur geschikt voor een heropening.’

Volgens Michel is het aan de virologen en de beleidsmakers om de ideale datum voor zo’n algemene heropening te bepalen, al ligt volgens hem een heropening na 3 mei, het voorlopige einde van de huidige lockdownperiode, voor de hand. ‘Men mag niet vergeten dat de economische crisis aan het accelereren is’, waarschuwt hij nog.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20