Waarom techbedrijven floreren dankzij corona

Volgens Manuel Moerbach, CEO van statistiekbureau Statista, zal cloud computing een cruciale rol spelen bij het hervormen van bedrijven en industrieën in het post-corona tijdperk. En het zijn de usual suspects, Amazon, Apple, Alphabet en Microsoft, die met de prijzen gaan lopen.

Techbedrijven zijn booming. Amazon, Apple, Alphabet en Microsoft sloegen eind juli iedereen met verstomming en boekten een stijgende omzet in vele van hun verschillende producten en diensten. Amazon zette de meest indrukwekkende prestatie neer, met een explosieve 10,30 dollar per aandeel tegen de 1,50 dollar voorspeld door analisten. De COVID-19 pandemie is elke industrie ter wereld grondig aan het hervormen, en voor Big Tech lijkt dat voornamelijk positief te zijn.

Een van de snelst groeiende diensten die veel van deze bedrijven aanbieden is het zogenaamde ‘enterprise cloud computing’, en coronamaatregelen zouden de vraag ernaar nog verder kunnen doen toenemen. De totale omzet voor de beste cloudsystemen is de voorbije twee kwartalen door het dak gegaan. Amazon Web Services, de meest toonaangevende aanbieder van cloud computing ter wereld, zag een groei van respectievelijk 33 procent en 29 procent in de eerste twee kwartalen van dit jaar. Microsoft Azure en Google Cloud noteerden nog grotere stijgingen van ongeveer 50 procent per kwartaal.

‘COVID-19 blijkt de ultieme test te zijn voor cloudaanbieders en -gebruikers’

Manuel Moerbach, CEO van statistiekbureau Statista

Die explosieve toename van de cloud-inkomsten voor techgiganten is een onderdeel van een tien jaar durende trend. Bedrijven besteden meer aan het uitbesteden van hun computerbehoeften, en in het afgelopen decennium zijn de bedrijfsuitgaven voor de clouddiensten met meer dan 8.500 procent gestegen, van 1,1 miljard dollar in 2009 tot 96,4 miljard dollar in 2019. Cloud-opslag en IT-infrastructuur vervangen in sneltempo de fysieke server.

COVID-19 blijkt de ultieme test te zijn voor cloudaanbieders en -gebruikers. Overal ter wereld zijn werknemers uit vele sectoren genoodzaakt om thuis te werken. Tot nu toe biedt cloud computing een antwoord op deze uitdaging en geeft het bedrijven gemakkelijk toegang tot opslag, tools, IT en andere diensten die nu zo goed als essentieel zijn geworden voor elk modern bedrijf.

Zo kan cloud computing voor bedrijven worden onderverdeeld in drie hoofddiensten: infrastructuur, software en platform. Salesforce is gespecialiseerd in het leveren van software en productiviteitstools via de cloud. Slack heeft een vergelijkbaar bedrijfsmodel, waarbij de software en productiviteitstools op hun servers zijn ondergebracht, zodat gebruikers overal toegang tot hebben. Infrastructure as a Service (IaaS is) een andere populaire vorm van cloud computing, waar bedrijven als Amazon, Microsoft, Google en IBM servers bezitten en beheren voor klanten om voornamelijk te gebruiken voor opslag en complexe netwerken. Dit is de meest voorkomende oplossing voor bedrijven die willen besparen op de kosten die gepaard gaan met de aanschaf en het onderhoud van hun eigen servers en netwerken op grote schaal. 

Platform as a service (PaaS) ligt dan weer op een hoger niveau dan IaaS, waardoor klanten toegang krijgen tot complete hardware via de cloud die ze kunnen gebruiken bij intensieve projecten zoals de ontwikkeling van bepaalde applicaties. Vanuit een breed perspectief wordt grote, dure inhouse hardware en software via het internet vervangen door vergelijkbare specificaties.

Bedrijven die verder willen digitaliseren en hun aanwezigheid online willen stabiliseren, houden dus best een oogje op deze dominante clouddiensten (SaaS en IaaS). Of het nu effectievere communicatie met werknemers betreft, toegang tot essentiële applicaties en opslagdatabases, of de transitie van een bedrijf naar digitale diensten, cloud computing zal een belangrijke rol spelen bij het hervormen van bedrijven en industrieën tijdens een lange periode van economisch herstel.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.