Oorlogsfilm ‘1917’ klopt alle verwachtingen in openingsweekend

De film over de Eerste Wereldoorlog, die vorige week zondag twee keer in de prijzen viel bij de Golden Globes, bracht tijdens het eerste weekend 36,5 miljoen dollar (33 miljoen euro) op.

De film werd gelauwerd in de categorieën ‘Beste dramafilm’ en ‘Beste regisseur’. De verwachting is dat hij in diezelfde categorieën wordt genomineerd voor de Oscars. De nominaties worden vannacht bekendgemaakt.

Op kerstdag was het WOI-verhaal al te zien voor een beperkt publiek, maar afgelopen weekend opende hij in 3.000 bioscopen wereldwijd. Insiders verwachtten een opbrengst van 20 tot 25 miljoen dollar tijdens het eerste weekend, maar daar sprong de film dus knap over.

Eén shot

De film, die zo gemonteerd is dat het lijkt alsof hij in één shot gefilmd is, gaat over twee Britse soldaten die bijna onmogelijke opdrachten krijgen. Ze moeten onder meer in vijandelijk gebied infiltreren om een boodschap te brengen die 1.600 soldaten, waaronder een van hun broers, kan redden. Als ze niet op tijd terug zijn, sterven ze.

‘Door die one-shotaanpak werd de film echt gepromoot als iets dat op het grote scherm moest bekeken worden en dat blijft hangen’, zegt Erik Davis, hoofdredacteur van het digitale filmmagazine Fandango, aan de zakenzender CNBC. ‘Als ik deze maand een paar films zie, zullen het ook die zijn waarvan mensen zeggen dat ik ze in de cinema moet zien.’

Davis looft ook de originaliteit van het verhaal. ‘Ik denk dat mensen echt verlangen naar films met een origineel verhaal’, zegt hij. Hij verwijst naar ‘Once Upon a Time in Hollywood’ en ‘Knives Out’, die beiden meer dan 250 miljoen dollar opbrachten wereldwijd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20