Oorlog tegen cash transformeert bankovervaller tot digitale dief

In Denemarken is in 2022 niet één bank overvallen. Twintig jaar geleden meldde het land nog 222 zulke overvallen. Dat Denen nog amper met cash geld betalen speelt daarbij zeker een rol. Bankovervaller is stilaan maar zeker een beroep uit het verleden.

Waarom is dit belangrijk?

Technologie (cameratoezicht, verbeterde alarmsystemen, digitale betaalmethodes), verbeterde samenwerking met de politie en een sterk dalend gebruik van cash geld zorgen in Europa en ook elders voor een drastische afname van het aantal bankovervallen. Criminelen verplaatsen hun werkterrein de laatste jaren vooral naar het online oplichten van mensen.

In het nieuws: In 2021 werd in Denemarken één bankoverval gemeld. Een jaar later daalde dat totaal zelfs tot nul, blijkt uit gegevens van Finance Denmark, een sectorgroep voor kredietverstrekkers. Twee decennia geleden was nog sprake van 222 bankovervallen; bijna een per werkdag.

De cijfers: Van de ongeveer 800 bankkantoren in Denemarken hebben minder dan twee dozijn nog personeel dat geld stort en opneemt. 

  • Die daling is grotendeels te danken aan het feit dat de meeste betalingen
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20