Oorlog in Oekraïne katapulteert Russisch leger terug naar jaren 50 en 60

Een modern Russisch leger, met gloednieuwe T-14 Armata-tanks en Soechoj Su-57-gevechtsvliegtuigen van de nieuwste generatie, lijkt de komende tijd alvast uitgesloten. In Oekraïne rijden de elitetroepen nu steeds meer rond met tanks en pantserwagens van zestig jaar geleden.

Waarom is dit belangrijk?

Voorafgaand aan de invasie van Oekraïne, werd gedacht dat het Russische leger ultra-gemoderniseerd was. Al snel bleek dit niet te kloppen: het leger kan niet overweg met de logistieke uitdaging van de oorlog, de industrie kan het tempo waarop wapentuig en munitie moet worden geproduceerd niet volgen, en de legers zelf lijken tijdens de lessen gevechtstactieken afwezig te zijn geweest.

In het nieuws: Geen splinternieuwe T-14 voor de 1st Guards Tank Army, wel hoogbejaarde opgelapte exemplaren.

  • De 1st Guards Tank Army, één van Ruslands belangrijkse tankmachten, krijgt T-62-tanks om de geleden verliezen op te vangen. Zo schrijft het Britse ministerie van Defensie in zijn dagelijkse overzicht over de oorlog in Oekraïne. De eenheid leed eerder al zware verliezen in Oekraïne: ze nam deel aan het oorspronkelijke offensief in het noorden van het land, richting Kyiv, maar w
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20