Ook middenkader en management zijn vervangbaar door AI

Samengevat: Artificiële intelligentie (AI) zet een cascade in gang: processen hebben minder bijsturing nodig, waardoor het middenkader overbodig wordt. Dat resulteert nu al in het verdwijnen van jobs.

Waarom is dit belangrijk?

Bij het vervangen van jobs door AI denken we vooral aan kleinere beginnerstaken. Echter is vooral het overzien van taken en tijdsindeling een belangrijke taak voor allerlei AI-gestuurde programma's.

In het nieuws: Bedrijven snoeien ook in hun management bij het middenkader.

  • De ontslagen zijn vooral merkbaar bij techbedrijven en in de media. Google liet honderden mensen gaan die onderzoek verrichtten naar hard- en softwaretoepassingen. Men gaat meer inzetten op AI-ontwikkeling. Ook taalapp Duolingo ontsloeg 10 procent van de werknemers.
  • Maar ook andere bedrijven zetten mensen aan de deur. Transportbedrijf UPS zet 12.000 man aan de deur, vooral management. AI staat het bedrijf toe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Corneel Vanfleteren & Wouter Verschelden
Meer