“Ook Bruce Springsteen staat dicht bij verkoop muziekcatalogus”

De Amerikaanse rockmuzikant Bruce Springsteen voert met het muzieklabel Sony gesprekken over de verkoop van zijn opgenomen werk en zijn muziekcatalogus. Dat hebben een aantal bronnen tegen het Amerikaanse muziekmagazine Billboard gezegd.

De gesprekken rond het opgenomen werk zouden volgens de bronnen mogelijk snel tot een akkoord kunnen leiden. Een overeenkomst over de muziekcatalogus zou echter nog kunnen aanslepen.

Bruce Springsteen lijkt daarmee de volgende in een steeds langere rij muzikanten die in de nadagen van hun carrière hun catalogus te gelde willen maken.

Nalatenschap

Bruce Springsteen (72) tekende bijna vijftig jaar geleden een contract met het label Columbia Records, onderdeel van de groep Sony Music. Bij een heronderhandeling van zijn contract verwierf de rockmuzikant nadien echter opnieuw de rechten op zijn muziek.

“Muzikanten verkopen niet graag de rechten op hun muziek, maar wanneer ze de pensioenleeftijd bereiken of overschrijden, denken velen aan de toekomst van hun creatieve nalatenschap”, meldt Bloomberg. “Dan wordt een verkoop een aantrekkelijke optie.”

“Die keuze is de jongste periode nog aantrekkelijker geworden, want er worden voor de catalogussen van succesvolle muzikanten grote bedragen geboden.”

“Bovendien nemen de muzikanten met de verkoop een last van de schouders van hun toekomstige erfgenamen. Een songcatalogus vergt immers een intensief beheer, waarvoor een aanzienlijke expertise is aangewezen indien men de waarde van de activa wil kunnen optimaliseren.”

“Bob Dylan is van deze trend zowel het meest opvallende als lucratieve voorbeeld”, merkt Billboard nog op. “De voorbije jaren schonk de singer-songwriter zijn persoonlijke archieven aan het Bob Dylan Center in Tulsa (Oklahoma).”

“Vorig jaar verkocht Dylan vervolgens zijn complete songcatalogus aan Universal Music Publishing. Met die transactie zou volgens waarnemers een bedrag van bijna 400 miljoen dollar zijn gemoeid.”

“Ook Springsteen zou bij de verkoop van zijn muzikale activa op een vergoeding van 330 miljoen tot 415 miljoen dollar kunnen rekenen.”

Concerten

Billboard voegt eraan toe dat ook de verwachte verhoging van de Amerikaanse vermogenswinstbelasting een motivatie kan zijn om op korte termijn tot een verkoop van dergelijke activa over te gaan.

Springsteen is een van de meest succesvolle muzikanten van de voorbije vijftig jaar. Alleen al in de Verenigde Staten verkocht hij 65,5 miljoen albums. Springsteen is tevens eigenaar van een uitgebreide songcatalogus die elk jaar honderden tot duizenden covers genereert.

Billboard schatte dat de albumcatalogus van Springsteen vorig jaar ongeveer voor 15 miljoen dollar aan inkomsten genereerde. De muziekcatalogus van de Amerikaanse rockmuzikant zou jaarlijks ongeveer 7,5 miljoen dollar opbrengen.

“De voorbije decennia hebben Springsteen en Jon Landau, die al bijna vijftig jaar als manager van de rockmuzikant optreedt, bewezen slimme zakenmensen te zijn”, merkt Billboard nog op.

“Naast een aantal lucratieve contracten voor zijn opgenomen muziek en muziekcatalogus, blijft Springsteen ook met live optredens een van de meest winstgevende acts uit de muziekgeschiedenis te zijn.”

“De voorbije tien jaar hebben zijn tournees meer dan 840 miljoen dollar aan inkomsten opgeleverd. Bovendien verkoopt Springsteen op zijn website tientallen liveoptredens uit zijn archief. De rechten op die optredens zijn volledige eigendom van Springsteen, zodat de muzieklabels hier volledig worden omzeild.”

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.