Nieuwe kapitaalverhoging moet Hipgnosis helpen muziekcatalogus verder uit te bouwen

Het bedrijf Hipgnosis, beheerder van muziekrechten, wil met de uitgifte van nieuwe aandelen een bedrag van 150 miljoen pond ophalen. Die bijkomende middelen wil de onderneming gebruiken om zijn catalogus verder uit te bouwen. Bij die uitbreidingsplannen kijkt Hipgnosis naar eigen zeggen vooral naar songs die in de wereldwijde muziekgeschiedenis een bepalende rol hebben gehad.

Hipgnosis werd opgericht door Merck Mercuriadis, voormalig manager van onder meer Elton John, Guns N’ Roses en Beyoncé. Het bedrijf heeft de voorbije jaren een catalogus met ruim 65.000 songs uitgebouwd.

Streaming

Vooral de voorbije maanden is die catalogus sterk in omvang gegroeid. Onder meer nam Hipgnosis een belang van 50 procent in de songcatalogus van singer-songwriter Neil Young. Daarnaast werd de onderneming volledig eigenaar van de catalogussen van onder meer producer Jimmy Iovine en Lindsey Buckingham, gewezen gitaarspeler van Fleetwood Mac.

Ook het werk van Mark Ronson en Blondie is inmiddels in de catalogus van Hipgnosis terug te vinden.

Hipgnosis kreeg drie jaar geleden een notering aan de London Stock Exchange (LSE). Sinds juli vorig jaar heeft het bedrijf al meer dan 500 miljoen dollar opgehaald om zijn catalogus verder uit te breiden. Vorig jaar werd in totaal 1 miljard dollar geïnvesteerd in de aankoop van 84 nieuwe catalogussen.

De onderneming gaf daarbij toe te hebben kunnen profiteren van een toegenomen interesse in streaming, die een duidelijke stimulans heeft gekregen van de uitbraak van de coronapandemie. Vele muziekliefhebbers zochten hun toegang tot streaming, aangezien het concertcircuit door de uitbraak van het virus Covid-19 nagenoeg volledig tot stilstand was gebracht.

Noel Gallagher

Hipgnosis boekte vorig jaar een winst van 107 miljoen dollar. De grote bijval voor streaming zou ervoor gezorgd hebben dat de waarde van de songs uit de catalogus van Hipgnosis met gemiddeld 10 procent zijn toegenomen.

Mercuriadis werpt daarbij nog op dat ook in de toekomst op een explosieve groei van de inkomsten uit streaming zal mogen worden verwacht. Het voorbije jaar kon het bedrijf al een omzetgroei met 66 procent melden.

Mercuriadis wierp daarbij wel op dat Hipgnosis na de volgende kapitaalverhoging wellicht een rustiger periode zal inlassen en vooral op eigen inkomsten zal beroep doen om een verdere groei te realiseren.

Ook de Britse rockmuzikant Noel Gallagher zou momenteel met Hipgnosis onderhandelen over een mogelijke verkoop van zijn muziekcatalogus.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20