Na Fleetwood Mac en Neil Young: Shakira zet songcatalogus in de uitverkoop

Hipgnosis Fund is de nieuwe eigenaar van de 145-nummmers-lange catalogus van de Colombiaanse popzangeres Shakira.

Het is momenteel een populaire investering, songcatalogi. Ze vliegen dan ook de deur uit, eerder deze maand deden Fleetwood Mac-gitarist Lindsay Buckingham en rocker Neil Young al de volledige lijst van de hand.

Whenever, Wherever

Nu heeft Hipgnosis dus de rechten in handen op nummers zoals SheWolf, Waka-Waka en Whenever, Wherever. Het bedrijf krijgt ook een stuk van de inkomsten van de zangeres in handen. Hoeveel Hipgnosis betaalde, is niet gecommuniceerd.

Hipgnosis is, net zoals andere private investeerders zoals KKR& Co, discografieën aan het verzamelen. Volgens hen zal de waarde van hits een betrouwbare inkomensstroom genereren, omdat streamingdiensten zoals Spotify steeds populairder worden. Artiesten van hun kant, zijn dan weer geneigd om te verkopen. Zeker wie cash nodig heeft om te compenseren voor inkomsten uit tours die niet doorgaan, zet nu de hits in de etalage.

Streaming

‘Het gemak van streaming, gecombineerd met de lage prijs voor een abonnement, heeft van muziek een onmisbaar product gemaakt, te vergelijken met elektriciteit, gas en water’, zegt Merck Mercuriadis, de oprichter van Hipgnosis, in het recente jaarraport.

Het bedrijf haalde meer dan 1,4 miljoen dollar op aan privekapitaal na een beursgang in 2018. In december verklaarde Mercuriadis dat het bedrijf de focus verlegt naar muziekcatalogi.

Volgens het management van Shakira is Hipgnosis ‘een echte vennoot voor artiesten omdat het hun creaties waardeert. Het bedrijf geeft echt om de levensduur van de muziek van Shakira.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20