Ook Neil Young en Lindsey Buckingham maken hun catalogus te gelde

Het muziekbedrijf Hipgnosis Songs Fund zet ook dit jaar de uitbreiding van zijn catalogus verder. Op amper drie dagen kon immers de hand worden gelegd op de rechten op het werk van producer Jimmy Iovine, maar vooral van gitarist Lindsey Buckingham en singer-songwriter Neil Young. De voorbije zomer had Hipgnosis ook al de portfolio van de Amerikaanse punkpopgroep Blondie overgenomen. Het bedrijf heeft ook nog de rechten op het werk van een reeks andere muzikanten.

Sectorgenoot Universal Publishing Group, onderdeel van het Franse concern Vivendi, nam vorige maand de volledige catalogus van Bob Dylan over.

Fleetwood Mac

Hipgnosis had eerder al een belang van 25 procent in de catalogus van Lindsey Buckingham (71) opgebouwd. Nu neemt het muziekbedrijf ook het resterende pakket over. De catalogus van Buckingham omvat 161 composities, waaronder enkele absolute wereldhits – zoals Go Your Own Way en The Chain – die de gitarist voor de Brits-Amerikaanse rockgroep Fleetwood Mac geheel of gedeeltelijk heeft geschreven.

Zijn voormalige partner Stevie Nicks verkocht haar rechten – eveneens grotendeels bestaande uit hits voor Fleetwood Mac – eerder al aan Primary Wave, rivaal van Hipgnosis. De overeenkomst met Buckingham voorziet dat Hipgnosis ook 50 procent eigenaar wordt van de rechten op composities die nog niet zijn uitgebracht.

Merck Mercuriadis, oprichter van Hipgnosis Songs Fund Limited, merkt op dat Lindsay Buckingham één van de grootste gitaristen, songwriters en producers uit de muziekgeschiedenis is. Buckingham had vier composities op Rumours, het absolute topalbum dat Fleetwood Mac in de tweede helft van de jaren zeventig van de voorbije eeuw uitbracht.

Van het album werden wereldwijd meer dan 45 miljoen exemplaren verkocht. De vier nummers die Buckingham op het album heeft, haalden samen op Spotify al meer dan één miljard streams. Het is niet bekend hoeveel Hipgnosis voor de catalogus heeft betaald.

CSN&Y

Daarnaast heeft Hipgnosis ook met de Canadese singer-songwriter Neil Young een akkoord bereikt. Voor een bedrag van 150 miljoen dollar verwerft het bedrijf 50 procent van de rechten op de catalogus van Young, die momenteel in totaal 1.180 composities omvat.

Neil Young (75) is voor een quasi eindeloze rockklassiekers – zoals Heart of Gold, Ohio, Helpless of Cortez the Killer – verantwoordelijk. De singer-songwriter was ook onderdeel van de Amerikaans-Brits-Canadese supergroep Crosby, Stills, Nash & Young (CSN&Y) die tot één van de revelaties van het beroemde muziekfestival van Woodstock zou uitgroeien.

‘Neil Young heeft nog nooit toestemming gegeven om zijn muziek voor commerciële doelstellingen te gebruiken,’ benadrukte Merck Mercuriadis. ‘Hierin zal ook in de toekomst wellicht geen verandering komen,’ werpt Merck Mercuriadis, op.

Neil Young had de voorbije maanden onder meer gedreigd met een proces tegen de Amerikaanse president Donald Trump, die tijdens zijn verkiezingscampagnes geregeld de song ‘Rockin’ in the Free World’ van de Canadese singer-songwriter liet horen. Nadat de verkiezingsuitslag duidelijk maakte dat Trump door Joe Biden was verslagen, trok Young de klacht in.

Merck Mercuriadis, gewezen manager van onder meer Elton John en Iron Maiden, richtte Hipgnosis drie jaar geleden op. Op het einde van het derde kwartaal van vorig jaar beschikte het bedrijf al over een catalogus met 57.836 songs van tientallen componisten. De waarde van de onderneming werd daarbij geraamd op 1,7 miljard dollar.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20