Muzieksector verliest door coronacrisis kwart van zijn jaaromzet

De wereldwijde muzieksector zal dit jaar ongeveer 57,5 miljard dollar inkomsten bijeen rijven. Dat is een daling met ruim 25 procent tegenover vorig jaar, blijkt uit een rapport van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

De oorzaak van de achteruitgang is duidelijk. De muziekindustrie heeft door de coronapandemie zware klappen gekregen.

‘De coronacrisis heeft in de muziekwereld vooral het livecircuit getroffen,’ benadrukt de bank. ‘In dat segment moet met een omzetdaling van 75 procent rekening worden gehouden.’

Streaming

Het rapport zegt wel dat de situatie op langere termijn positief blijft. Daarbij verwijzen de onderzoekers naar de groeiende populariteit van betaalde streaming en de heropleving van de live evenementen.

Tegen het einde van dit decennium zou de muzieksector volgens de ramingen op een jaarlijkse omzet van 142 miljard dollar moeten kunnen rekenen, een stijging met 84 procent tegenover vorig jaar, toen 77 miljard dollar inkomsten werden gegenereerd.

Goldman Sachs verwacht dat online muziekstreaming tegen eind dit decennium 1,2 miljard gebruikers zal hebben. Dat is nagenoeg een verviervoudiging tegenover vorig jaar, toen 341 miljoen luisteraars werden geteld.

‘Vooral de grote muzieklabels als Universal en Sony zullen van de verdere van de groei van de muzieksector profiteren,’ voeren de onderzoekers aan. ‘Daarnaast zullen ook de leidende streamingplatforms – zoals Spotify en Tencent Music – tot de winnende partijen behoren. Zij zullen echter wel met een toenemende concurrentie rekening moeten houden.’

‘Tenslotte lijkt ook YouTube bijzonder goed geplaatst om bijkomende inkomsten uit muziekactiviteiten te genereren. Muziekvideo’s bieden immers een platform dat zowel adverteerders als abonnees kan lokken.’

Nieuwe modellen

Het rapport verwacht dat in het livecircuit dit jaar bijna 80 procent van alle geplande evenementen zullen worden geschrapt. ‘De omzet van de sector zal daardoor met meer dan 75 procent tot 7 miljard dollar terugvallen,’ staat in het rapport.

‘Maar er zal een snelle heropleving volgen. Al tijdens het vierde kwartaal van dit jaar zal het begin van een herstel kunnen worden opgetekend. De twee volgende jaren mag een verdere groei met respectievelijk 26 en 18 procent worden verwacht. Tegen het einde van het decennium zullen de jaarlijkse inkomsten tot 38 miljard dollar zijn opgelopen.’

Goldman Sachs wijst ook op het succes dat de sector boekt met nieuwe livestream-modellen, zoals het optreden van Travis Scott in het videogame Fortnite. Dat evenement lokte meer dan 12 miljoen bezoekers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20